Verden
Bildet er av Mohamed Hussein Roble. Bildet er fra et møte om valg i Somalia. Roble er statsminister. Arkivfoto: Feisal Omar / Reuters / NTB

Sier det skal være valg i Somalia innen 25. februar

Det er snart ett år siden det skulle ha vært valg i Somalia. Men det er utsatt igjen og igjen. Nå truer USA med straff om det utsettes på ny.

Somalia har det siste året vært preget av at valget er utsatt en rekke ganger. På samme tid har presidenten og statsministeren blitt mer og mer uenige. Begge har kommet med anklager mot den andre.

9. januar ble flere politiske ledere enige om en ny frist for valget til parlamentet. Det skal skje en gang mellom 15. januar og 25. februar.

Det tok flere dager for statsminister Mohamed Hussein Roble og andre ledere å bli enige.

Mohamed Abdullahi Mohamed skulle ha vært ferdig som president i februar i fjor. Men valget ble utsatt. Presidenten som også blir kalt Farmajo, sa først at han kunne fortsette i to år til. Det førte til store protester, og han endret senere på det. Et nytt valg skulle skje i oktober, men også det ble utsatt.

Flere ganger i fjor prøvde også Farmajo å fjerne Roble som statsminister. Begge har hintet om at den andre prøver å ta makta i landet. Den siste gangen Roble ble forsøkt fjernet var 28. desember. Da meldte USA om at de ikke ville godta at noen hindret det USA mener er Somalias vei til fred. Og de mener Roble gjør en viktig jobb for å sikre at valget kan skje.

De har også sendt en ny melding etter at partene er enige om en ny frist for valget.

– Valget i Somalia er mer enn ett år for sent. USA er klare til å gjøre noe hvis fristen til valgrådet blir brutt. Det skriver de på Twitter.

USA er redde for at det kan bli mer uro i landet om valget blir utsatt nok en gang. For Somalia har ikke hatt et stabilt styre på tre tiår. Siden da har landet blitt preget av at mange er fattige, borgerkrig og av islamistiske grupper. Det håper USA at skal ta slutt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå