Verden

Putin kaller områder i Øst-Ukraina for uavhengige

Russlands president anerkjenner to områder i Ukraina for uavhengige stater.

Europa — Russland anerkjenner to regioner i Ukraina for uavhengige. Det gjelder regionene Luhansk og Donetsk i Ukraina. Regionene anerkjennes som uavhengige republikker.

I de to regionene er det opprørere som støtter Russland. De kalles også separatister.

Vladimir Putin er president i Russland. Han holdt en tale på russisk TV om saken. Putin startet med å fortelle om Russlands historie. Han sa blant annet at Ukraina ble skapt av Sovjetunionen. Og at områdene er en del av russisk historie. Områdene ligger inne i Ukraina.

Så signerte Putin det som kalles et dekret om anerkjennelsen. Det skjedde under TV-sendingen. Putin skal også ha undertegnet egnne vennskaps- og hjelpeavtaler. De er med lederne for gruppene i de to regionene i Øst-Ukraina. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Ukraina og Russland har vært i konflikt over lengre tid. Over 100.000 russiske soldater står ved grensa til Ukraina. Diplomater og politikere fra forskjellige land, Den europeiske union og forsvars-samarbeidet Nato har forsøkt å roe ned konflikten.

Men EU sier de står klare til å svare. EU sier dette er brudd på folkeretten. Det er også brudd på avtaler med Russland fra 2014 og 2015, mener de. Fredsavtalen har vært ofte vært tema i den stadig mer skjøre situasjonen.

Tidligere mandag sa Putin nei til et møte med USAs president Joe Biden.

Det er mandag kveld usikkert hva følgene av Putins tale blir i konflikten mellom Russland og Ukraina.

Les også saken om Natalia og hjemlandet Ukraina.




Siste utgave

På forsiden nå