Verden

Ber folk i Kyiv søke tilflukt

Folk i Kyiv bør søke ly, sier lokale myndigheter. De advarer mot gatekamper mot russiske soldater. Presidenten i Ukraina vil kjempe for landet sitt.

Europa — Tidlig lørdag morgen kom advarselen. Folk i Kyiv i Ukraina blir bedt om å gå i tilfluktsrom. De bør også unngå å være nær vinduer eller ute på balkonger.

Folk blir også bedt om å være forsiktige. Slik kan de unngå å bli truffet av skudd eller gjenstander.

Mange har brukt de siste dagene og nettene i bomberom.

Russiske styrker nærmer seg Kyiv fra alle kanter. De har rykket fram gjennom natt til lørdag. Vest for sentrum er det kamper nær en militær-enhet, sier myndighetene i Ukraina. Russerne startet angrepet mot Ukraina torsdag.

Deler av natten er det hørt eksplosjoner. Det er sett lysglimt i utkanten av byen.

En boligblokk skal være truffet av en rakett, ifølge Vitaly Klitschko. Han er ordfører i Kyiv. Blokka ligger nær flyplassen Zhulianyj.

Foreløpig er det uklart hvor store skader angrepet har gjort. Blokka er på fem etasjer. Bilder viser et stort hull i siden på blokka. Det skriver nyhetsbyråene AP og AFP.

Folk forsøker å få litt hvile i en undergrunnsstasjon i Kyiv. Foto: Emilio Morenatti / AP / NTB

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sendte lørdag morgen ut et videoopptak. Det viser ham selv i sentrum av Kyiv. Han lover å kjempe for landet.

– Jeg er her. Vi kommer ikke til å legge ned noen våpen. Vi skal forsvare landet vårt. Det er fordi våre våpen er vår sannhet, sier han. Det ser ut som om han har tatt videoen selv.

Ordføreren i Kyiv sier at 35 personer skal være skadd. De er skadd i kamper i løpet av natten. To barn skal være blant de skadde. Men tallene er ikke bekreftet fra andre kilder.

Den ukrainske hæren sier at den har slått tilbake et russisk angrep. Det skal ha skjedd på en av hovedveiene i Kyiv.

Fler enn 800 ukrainske steder som tilhører militæret, skal ha blitt ødelagt. Det sier Russlands forsvarsdepartement.

Les også: Derfor er det krig i Ukraina

Siste utgave

På forsiden nå