Verden

Sier han sender soldater til grensa mot Ukraina

Aleksandr Lukasjenko sier han har sendt deler av den hviterussiske hæren til grensa. Men han påstår at han vil unngå krig mot Ukraina. Det er flere som mener at han lyver.

Lukasjenko er president i Hviterussland. Han sier at han sender soldater til grensa for å passe på den. Han sier at ingen av dem skal delta i angrep mot Ukraina. Det melder Belta, som er det statlige nyhetsbyrået i landet.

Lukasjenko sier han vil flytte på fem grupper som skal beskytte landet i sør. Hver gruppe består av flere hundre soldater. De har også pansrede kjøretøy og artilleri. Fra før er det fly og helikoptre som passer på grensa. Det sa han i et møte med sikkerhetsrådet i landet. Møtet var tirsdag.

Lukasjenko ble også spurt om det var noen årsak til at de ikke sendte soldater inn i Ukraina. «Det er ikke vår oppgave», var svaret de fikk.

Han sa også at han vil ha flere soldater i vest. De skal passe på grensa mot Polen, som er med i forsvars-samarbeidet Nato. Lukasjenko sa at de må hindre at Nato kan invaderte landet.

Tirsdag sa Ukraina at det var hviterussiske soldater i landet. Lukasjenko nektet for dette flere ganger. Samme kveld sa Kaja Kallas at det Ukraina hevder er sant. Hun er statsminister i Estland.

Det er flere som mener at Lukasjenko kan ha vært uforsiktig i møtet med sikkerhetsrådet. Møtet ble sendt på TV. Noen har tatt bilde av at Lukasjenko står ved et kart. Det ser ut til å vise hvor ulike grupper av soldater skal bevege seg. Det viser at det skjer mye i Ukraina. Men det viser også en pil inn i Moldova. melder avisa New York Post. Deler av det landet vil også være del av Russland. De kaller seg Transnistria.

Det er strenge sanksjoner mot Russland etter at de angrep Ukraina sist torsdag. Mange av soldatene har kommet via Hviterussland. Det har ført til at også Hviterussland har fått noe av straffen som er gitt til Russland.

De to landene har også mye annet til felles. Det har ført til at de er enige om å jobbe mer sammen, og at det på lengre sikt kan bli en union mellom de to.

Denne uka var det folkeavstemning i landet. Der ble det flertall for å endre grunnloven. Dermed kan det nå bli lagret russiske atomvåpen i landet.


Siste utgave

På forsiden nå