Verden

Tyrkia skal ha avvist finsk og svensk Nato-søknad i første runde

Sverige og Finland søkte onsdag om å bli med i Nato. Flere hadde et håp om at en prosess kunne starte samme dag. Men det skal Tyrkia ha sagt nei til, melder avisa Financial Times.

Europa — De fleste ambassadørene til Nato skal ha vært klare til å si ja til å snakke om medlemskap for både Finland og Sverige. Men ifølge avisa Financial Times skal det ha vært ett land som sa stopp i første runde.

De skriver at det er Tyrkia. President Recep Tayyip Erdogan sa før helgen at det ville være feil for dem å la Finland og Sverige bli med i forsvars-samarbeidet.

Dette gjør også at det nå er tvil om Nato vil rekke å gjøre som Nato-sjef Jens Stoltenberg ønsker. Han har et ønske om å bli ferdig med første del av prosessen med medlemskap i løpet av to uker. Nå blir det flere dager med intense møter mellom diplomater fra Tyrkia, Sverige, Finland og USA. Målet er at de skal klare å lete seg fram til en løsning alle kan godta.

Tyrkia skal ha flere krav for å snakke om svensk og finsk medlemsskap i Nato.

Erdogan har listet opp flere krav til Sverige. Landet har forbud mot å selge våpenteknologi til Tyrkia. Det krever Erdogan en endring på. Han krever også at Sverige sender 30 personer tilbake til Tyrkia. Dette er folk som er anklaget for terror i Tyrkia.

Erdogan sa før helgen at landene i Norden er et trygt skjulested for terrorister. Han sa det særlig gjaldt for kurdere.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå