Verden

De har tatt makta fra lederne i landet

Fra onsdag kan Sri Lanka være et land uten president og statsminister. Begge har godtatt å slutte etter enorme protester mot dem. Årsaken er at landet har sin største krise på flere tiår.

Sri Lanka har behov for en ny regjering. Det er klart etter at både president Gotabaya Rajapaksa og statsminister Ranil Wickremesinghe lørdag sa at de ville slutte. Det skjedde etter flere måneder med protester i landet. Folk er sinte på myndighetene som følge av en enorm økonomisk krise.

Flere statsråder i regjeringen sier at de også skal slutte. Nå håper resten av partiene at de kan klare å lage en regjering med flest mulig partier. Slik skal de få en samlet styring av landet.

Lørdag angrep en gruppe demonstranter president-palasset. Det er i hovedstaden Colombo. Søndag var flere av de fortsatt på stedet. Bilder viser at de slapper av og koser seg i all luksusen. Ifølge lokale medier skal flere ha planer om å bli der til landet får nye ledere. Det samme melder avisa The Indian Express.

Sri Lanka har sin verste økonomiske krise siden de ble et fritt land i 1948. Det er mangel på mat, ifølge verdens-organisasjonen FN. Det har ført til at tre firedeler av alle som bor i landet har blitt nødt til å spise mindre enn før. FN har advart om at det også kan bli en alvorlig krise.

Siste helga i juni sa regjeringen nei til å selge mer drivstoff på Sri Lanka. Årsaken var at det var nesten tomt på alle lagre, meldte kanalen BBC. Det skal bare ha vært igjen nok til ett døgns vanlig forbruk. Men det ble gitt unntak for blant annet ambulanser.

Ifølge Antony Blinken sliter landet også som følge av krigen i Ukraina. Han er utenriks-minister i USA. Blinken sier det er fordi Russland har stengt havet for skip med korn fra Ukraina. Og han er redd for at det kan få følger også i flere andre land i tillegg til Sri Lanka.

Det er uklart hvor president Rajapaksa er. Men ifølge BBC skal han være på et fartøy ute på havet. Mye tyder på at han fortsatt leder landet derifra. Det er nemlig kommet en ordre fra ham om å sende ut gass for å lage mat med. Og ordren er at det skulle skje med én gang.

Rajapaksa skal etter planen jobbe fram til onsdag. Det er for å gi de andre partiene nok tid til å finne en løsning på det politiske kaoset og uroen i landet.

Utenriks-departementet i Norge har bedt om at nordmenn unngår reiser til Sri Lanka inntil landet blir mer stabilt og det blir slutt på uroen.

Demonstranter har også tatt over kontrollen ved flere bygg. Et av disse er den offisielle boligen til statsminister Wickremesinghe. Der viser bilder at folk lager mat, spiller spill og sover på store sofaer.

Det private huset til Wickremesinghe ble lørdag påtent.

Han har bare vært statsminister siden 12. mai. Da måtte Mahinda Rajapaksa slutte i jobben som følge av protestene. Han er broren til presidenten.

Siste utgave

På forsiden nå