Greta Thunberg startet skolestreiker for klimaet i 2018. Hun er fra Sverige. Etter det streiket hun hver fredag. Elever gjorde det samme over hele verden. Slik ble Thunberg en kjent klimaaktivist.
Nå vil hun la andre snakke om krisen. Spesielt de som lever i områder som er rammet av klimakrisen.
I år er toppmøtet for klima i Sharm el-Sheikh i Egypt. Thunberg skal ikke være med. Flere har vært kritiske til at møtet er i Egypt. Blant annet organisasjoner som jobber med menneske-rettigheter.
Abdel Fattah al-Sisi tok makten i Egypt i 2013. Han gjorde det ved et militærkupp. Det er forbudt å demonstrere der. Regimet passer ekstra godt på under klimamøtet
– Det blir knapt mulig å protestere, sier Thunberg.
Toppmøtet for klima heter COP 27 i år. Thunberg er skeptisk til COP-møter. Hun mener mange verdensledere driver med «grønnvasking». Hun liker ikke å gå på slike møter.
– Å gå på disse møtene er ikke noe vi gjør frivillig. Vi gjør det fordi noen må, sier Thunberg.
Ingen tidligere møter med mektigere ledere har gitt henne mer håp for framtiden, forteller hun. De har heller gjort henne mer pessimistisk. Hun mener verdens mektigste mennesker mangler kunnskap. Det er sjokkerende, sier hun.
Thunberg sitt viktigste budskap har alltid vært å høre på vitenskapen. Hun har utvidet budskapet over tid.
– Vi må også lytte de som merker klimakrisen mest, sier hun.
Hun mener vi trenger å lytte på deres historier og erfaringer. Vi trenger nye perspektiver, mener hun.
I begynnelsen var Thunberg mest opptatt av framtiden. Og å redde fremtidige generasjonen. Nå har hun forstått at klimakrisen allerede i dag ødelegger folks liv.
Hun har gitt ut en bok om klima i høst. Hun fikk ideen om å skrive bok under pandemien. Da tenkte hun over hvordan folk kunne være aktivister uten å reise. Vi kunne heller ikke samles for å protestere, sier Thunberg.
[ Er det for sent å redde jordkloden? ]
Thunberg har også med tekster fra flere eksperter, filosofer og forfattere. De kritiserer kapitalisme og global urettferdighet.
– Jeg gikk litt hardere ut. Jeg tok opp temaer vi kanskje ikke har snakket nok om, sier Thunberg.
Mange klimaaktivister har demonstrert på en bestemt måte den siste tiden. De har kastet mat eller limt seg fast til kjente kunstverk. Thunberg sier de som demonstrerer for klima tilhører forskjellige bevegelser.
– Folk bruker forskjellige metoder. Det er vanskelig å sette alle i samme bås, sier hun.
Samtidig sier hun det er bra med flere protester. Hun tror det er bra så lenge det gjør mer nytte enn skade. Vi er i nødssituasjon, sier hun.
Thunberg er 19 år. Hun går siste året på videregående. Hun vet ikke sikkert hva hun skulle gjøre etter skolen. Men hun ønsker å studere.
Hun har uansett tenkt å drive med en form for aktivisme i fremtiden også. Å skrive er også noe hun kan tenke seg å fortsette med.