Verden

Er det for sent å redde jordkloden?

Verden legger planer for å redde kloden fra farlig hete. Men vi er for trege, sier forsker.

– Vi kommer ikke til å klare 1,5 graders-målet, sier Kikki Kleiven til Klar Tale. Bergenseren og klimaforskeren snakker raskt og engasjert. Hun håper noen snart går på talerstolen i Stortinget. Der må de si det som det er. De må være såpass ærlige og ta det ansvaret. Også norske utslipp bidrar til at verden blir varmere.

Vi skal unngå å varme opp jorden mer enn 2 grader. Det målet er land i verden blitt enige om. Men helst skal vi holde oss under 1,5 grader. Oppvarmingen får enorme følger for hele verden. Is og tundra smelter, havene stiger. Landområder drukner i styrtregn og flom. Skogene brenner. Dyr og natur lider. Og vi mennesker trenger naturen for å leve. Jo varmere det blir, desto verre blir følgene.

– Vi er på vei mot en global katastrofe.

—  FN

Det skumle er at jordkloden allerede er blitt 1,2 grader varmere, ifølge Kleiven. Vi sammenligner med tiden da folk kjørte med hest og kjerre, og strikket klærne selv. Altså sent 1800-tall, eller tiden da industri var nytt. Siden har vi funnet opp både bil, fly og funnet olje og kull. Alt er med på å varme opp jorda.

Vi nærmer oss 1,5 grader raskt. Kanskje er verden 1,5 grader varmere om bare sju år, ifølge forskeren.

Men vi må tenke på at det også skjer bra ting, mener hun. Land kutter i sine utslipp av klimagasser.

– Men det går for tregt, og det er for liten innsats, sier Kleiven. Hun leder Bjerknessenteret for klimaforskning.

Verdens forskere skylder på mennesker. Vi slipper ut mer klimagasser i atmosfæren enn det som er naturlig. Spesielt gassen CO2 bidrar til varmere klima. Vårt enorme behov for energi er en av de store synderne. Skulle verden gjøre én ting umiddelbart, burde det være å fase ut kull. Og erstatte det med fornybar energi, sier hun. Mange land er avhengige av kull. Men energi fra sol, vann og vind er renere.

Å redde klimaet handler om mer enn kutt. Det handler også om å bevare natur. Holde havet i balanse og skogen hel. Skog og myr lagrer CO2. Og denne gassen vil vi helst unngå at slipper ut i atmosfæren.

Camilla Lorange Lindberg forklarer det ganske enkelt og greit:

– Det som havner ned i myra, det blir i myra. Med mindre vi mennesker driver og tukler med det, sier eksperten, ifølge universitetet NBNU. Lindberg mener myra er en av løsningene for klimaet. Andre steder i verden er det regnskogen.

Men hva er forskjellen på vær og klima? Ta deg et minutt og se ut vinduet. Er det sol eller regner det sidelengs? Været forandrer seg fra dag til dag, fra time til time. Og det kan godt være røft. Klima er noe annet. Det er typisk vær målt over flere tiår. Årets sommer satte nye rekorder i varme. Er det klimaendringer vi ser? Ja, mener flere.

6. november møtes verden i Egypt for å forhandle om klimaet. Der skal det handle om klimakutt og hva vi skal gjøre for å redde kloden. Klimaforsker Kleiven er spent på hvilke lovnader som kommer. Og om land vil holde det de lover.

– Det kom en helt fersk rapport fra FN. Den sier vi styrer mot en oppvarming på minst 2,5 grader. Med de nasjonale løftene om kutt som land hittil har meldt inn. Men det er viktig å få med at det er innen dette århundret er slutt, sier hun.

– Er det for sent å redde jordkloden?

– Nei, sier hun. Kleiven er optimist av natur. Hun tror vi kan klare det. Færre vil lide dersom vi klarer å unngå en for stor oppvarming.

– Men det er et enormt politisk arbeid som ligger foran oss nå for å øke innsatsen, sier hun.

António Guterres er general-sekretær i FN. De er redd at verden blir enda varmere enn de fryktede 2,5 gradene. Kanskje nærmere 3 grader varmere.

– Vi er på vei mot en global katastrofe, sa han torsdag.


---

Fakta: Noen nyttige klima-ord og uttrykk

  • Før-industriell tid: Tiden vi sammenligner temperatur-økning med. Industrien skjøt fart i Europa på 1700-tallet. Men i klima-sammenheng er før-industriell tid rundt 1880. 1,5 graders-målet er altså 1,5 grader varmere enn slutten av 1800-tallet.
  • Paris-avtalen: Verdens mektige møttes i Paris i Frankrike i 2015. Der laget de en avtale for å redde kloden fra å bli for varm. Verden satte et mål på maks 2 graders oppvarming, men helst ikke over 1,5.
  • Klima-gass: En gass i atmosfæren. I høye konsentrasjoner bidrar den til en varmere klode. Vanlige klima-gasser er vanndamp, karbondioksid (Co2), metan og lystgass.

---Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå