Verden

Taliban sier det blir sharialover igjen

Lederen i Taliban sier dommere i Afghanistan må bruke strengere straffer for ulike lovbrudd. Det kan inkludere pisking og steining.

Haibatullah Akhundzada er leder i Taliban. Han vil at dommere i Afghanistan må bruke strenge straffer mot noen lovbrudd. Blant annet når det er snakk om ran, kidnapping og sedelighet. Ifølge avisa The Guardian kan det også bli strenge straffer for å drikke alkohol.

Det er uklart nøyaktig hva slags straffer Taliban vil bruke nå. Men en religiøs leder sier til kanalen BBC at det kan bli de samme som sist. Da brukte blant annet pisking og steining. Noen fikk også kuttet av deler av kroppen foran et publikum.

Det må bli brukt en straff som passer til den formen for sharialover Taliban mener er rett, sier Zabihullah Mujahid. Han er talsmann for Akhundzada, ifølge BBC. Han hadde da møtt flere dommere.

Taliban brukte slike straffer da de styrte landet på 1990-tallet. Mange land sa da at de måtte slutte med dette.

Men Taliban sa i fjor at de skulle være mindre ekstreme. Det ble sagt etter at de tok makta i landet med vold i august.

Dette var også løfter de gjentok i januar. Da var de på reise til Oslo for å møte politikere fra andre land. Anniken Huitfeldt sa senere til kanalen NRK at hun var skuffet over at løftene er brutt. Hun er utenriks-minister.

Likevel er det blitt mindre frihet. Særlig for kvinner. Sist uke ble de nektet å besøke parker i hovedstaden Kabul. De må også dekke til ansiktet om de skal være på TV. De blir også nektet å få førerkort, og må bruke burka ute blant folk. Det er også forbudt for jenter å gå på videregående skole.

Siste utgave

På forsiden nå