Verden

Tror raketten som traff Polen var en ulykke

Jens Stoltenberg sier det trolig var en rakett fra Ukraina som tirsdag drepte to menn i Polen. Men han sier Russland har ansvaret for at det skjedde.

Verden — To personer døde etter at en rakett traff en landsby i Polen. Det skjedde tirsdag. Samme kveld hintet Andrzej Duda om at raketten kunne være fra Russland. Men det har endret seg.

Duda sier onsdag at det mest sannsynlig var en ukrainsk rakett. Det er heller ingen bevis for at den ble skutt fra Russland, sier han.

Derfor er det ifølge Duda neppe snakk om et bevisst angrep mot Polen. Det var trolig en ulykke, sier han.

Flere andre ledere i Vesten har sagt noe lignende onsdag. En av dem er Jens Stoltenberg. Han er general-sekretær i forsvars-samarbeidet Nato.

– Det er ingen tegn på at dette var resultatet av et planlagt angrep. Det er ingen tegn på at Russland har planer om militære angrep mot Nato, sa Stoltenberg onsdag.

Han sier det trolig var en ukrainsk rakett som traff landsbyen i Polen. Ukraina skjøt opp flere slike for å ødelegge en russiske raketter tirsdag. De angrep nemlig Ukraina med raketter tirsdag.

– Men la meg være tydelig. Dette er ikke Ukraina sin feil. Russland har det fulle ansvaret så lenge de fortsetter med sin ulovlige krig, sa Stoltenberg.

Dermed viser det seg at mistanken om et russisk angrep på Polen var feil. Flere mistenkte det tirsdag kveld. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal en anonym person i forsvaret i USA ha sagt at det var en russisk rakett.

Samtidig sa Joe Biden tidlig at det var lite som tydet på at det var et angrep fra Russland. Han sa også tidlig at det kunne være en rakett fra Ukraina. Biden er president i USA.

Tyskland tilbyr seg nå å sende kampfly til Polen.

Tanken er at flyene skal kunne hjelpe til med å ha oversikt i lufta.

– Vi vil tilby oss å styrke overvåkingen i lufta som en første reaksjon på det som skjedde i Polen. Vi kan gjøre det med jagerfly, sier Christian Thiels. Han er talsmann for det tyske forsvars-departementet.

– Dette kan skje fra i morgen hvis Polen ønsker det, sier han.

I Russland har anklagen ført til sinne. Dmitrij Medvedev sier Vesten er i ferd med å nærme seg en verdenskrig. Det skriver han i en en melding på Twitter onsdag. Medvedev har vært president og statsminister i Russland.

Han anklager Vesten for å ha startet en hybrid-krig mot Russland.

– Episoden med det Ukraina påstår var et «rakettangrep» på en polsk bondegård beviser bare én ting. Nemlig at Vesten rykker nærmere en verdenskrig. Det skjer ved å føre en hybrid-krig mot Russland, hevder Medvedev.

Hybrid-krig er en konflikt der det blir brukt ulike måter å kjempe. Både de mer vanlige militære, men også nye måter som med digitale angrep og sabotasje. Det er også mulig å jobbe for å påvirke folk til å protestere mot myndigheter.

Siste utgave

På forsiden nå