For ti år siden ble 20 skolebarn og seks lærere drept under en skoleskyting. Det skjedde på Sandy Hook-skolen i Connecticut i USA.
Barna ville vært 16 år og 17 år nå. De skulle brukt tid på å finne ut hvilket college de skulle gått på. Slik ble det aldri. Og familiene sliter ennå.
Desember er en spesiell måned for folk fra området. For de elevene som overlevde skytingen, blir angsten verre og de har dårlig samvittighet.
For mange av foreldrene er også måneden koblet til angst. Samtidig som de fortsetter kampen for barna.
Familiene har vunnet en kamp. De krevde 73 millioner dollar fra en produsent av våpen. Det tilsvarer 715 millioner kroner. Produsenten var de som hadde laget våpenet som gjernings-personen brukte.
Og nylig ble også Alex Jones dømt til å betale erstatning til familiene. Han er en konspirasjons-teoretiker, som mente at skytingen aldri skjedde. Han må betale er erstatning på 1,4 milliarder dollar.
[ Hold deg oppdatert. Få ukentlig nyhetsbrev fra Klar Tale. Abonner her. ]
Nicole Hockley og Mark Barden er en av de som har engasjert seg mye. De var med på å danne Sandy Hook Promise. Det er en gruppe som jobber med å hindre selvmord og masseskytinger.
Hockley mistet sin seks år gamle sønn Dylan. Barden mistet sin sju år gamle sønn Daniel. Begge sliter med å forstå at det har gått ti år siden barna deres ble drept.
– For meg er Dylan fortsatt den lille seksåringen, sier Hockley.
– Reisen vi har vært på de siste ti årene, føles ikke som ti år. Det føles som det er ti år siden sist jeg holdt sønnen min i armene, sier hun.
Årene har ikke gjort det lettere for Barden og hans kone. De sliter med å tro på at Daniel er død.
– Det er fortsatt stunder der Jackie og jeg ser på hverandre. Og prøver å forstå at vår lille sjuårige gutt ble skutt, sier han.
– Jeg kan ikke la være å tenke på hvordan han ville vært som 17-åring, sier han.
– Jeg tenker han ville vært en mer moden versjon av den nydelige, søte, empatiske, tankefulle, intelligente lille gutten han var som sjuåring. Det knuser hjertet mitt å tenke på hva han kunne ha gjort. Og hva som ville komme. Og alt ble tatt fra han, sier Barden.
Ashley Hubner var på Sandy Hook da skytingen skjedde. Hun og hennes klassekamerater gjemte seg da skytingen startet.
Da politiet kom, nektet de å åpne døra. De trodde det var folk som lot som de var politi. Det tok en god stund for politiet å overbevise dem om at de faktisk var politi.
Ashley går nå i siste klasse på Newtons videregående skole. Hun har fått posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter skytingen. Og hun sliter med angst og depresjon. Akkurat som mange andre som var til stede den dagen.
– Selv om det har gått ti år, er det fortsatt et problem mange av oss må håndtere hver dag. Og som berører oss sterkt, sier hun.
Noe som gjør sorgen verre, er at skoleskytinger fortsetter å skje.
– Vi har hatt ti år på å endre ting. Og det er så lite som er endret. Det synes jeg er motbydelig, sier hun.
Hubner er usikker på hvordan hun vil markere dagen. Alle byens skoler er stengt som følge av planleggingsdag. Og hun sier hun kanskje for første gang tar en tur for å se på det nye minnesmerke.
– Jeg er veldig, veldig spent og gleder meg til å dra. Bare å få nye erfaringer, blir voksen og gå videre med livet, sier hun.
[ Derfor er det så mange masseskytinger i USA ]
---
Kort om saken
- Sandy Hook-massakren skjedde 14. desember 2012.
- 20 barn og seks lærere ble drept.
- Familiene som mistet sine, sliter fortsatt.
---