Verden

To år siden hæren tok makten i Myanmar

For to år siden tok hæren i Myanmar makten med vold.

1. februar 2021 tok hæren makta i landet. Store protester ble stanset med vold. Siden den gang har minst 2.810 vanlige folk blitt drept. 278 av dem er barn, viser tall fra organisasjonen The Assistance Association for Political Prisoners.

17.000 personer som har demonstrert eller vært med i andre partier ble fengslet. 13.600 av dem skal fortsatt være i fengsel. Mange av disse var med i partiet NLD. De hadde vunnet valget, og skulle selv tatt over makta 1. februar.

Hæren påsto det var mye juks under valget. Men internasjonale valgobservatører mente det meste ved valget skjedde på rett måte.

De første protestene mot hæren var fredelige. Men de ble raskt til et væpnet opprør. I deler av landet er det borgerkrig.

Etniske ledere, studenter og andre aktivister har startet en egen regjering i protest, og kaller denne NUG. Denne har fått lite støtte internasjonalt, skriver Instituttet for studier på sørøst-Asia i Singapore.

NUG påstår de har kontroll på rundt halve landet. De sier også at minst 10.000 soldater fra regjeringen er blitt drept de siste to årene. Ingen andre har sjekket eller bekreftet disse tallene.

Myanmar blir nå ledet av general Min Aung Hlaing. Han nekter å forhandle med NUG. Min sier all væpnet motstand er terror.

Hæren har også støtte fra utlandet, som gjør at de får tak i nok våpen. En gruppe med eksper

Flere har forsøkt å skape fred i Myanmar. Samarbeids-organisasjonen for Sørøst-Asia (Asean) har prøvd å lage en avtale med fem punkter. Den ble avvist.

Men motstanderne til hæren har fått noen små seire. Kyaw Moe Tun får fortsatt være ambassadør for landet i FN. Selv om han ble utpekt av regjeringen som var valgt. Og selv om hæren har prøvd å skjule.

Sikkerhetsrådet i verdensorganisasjonen FN ble før jul enige om en sak som gjelder Myanmar. Det var første gang på flere tiår. De kritiserte myndighetene i landet for å bryte menneske-rettigheter.

Sikkerhetsrådet krevde også at 77 år Aung San Suu Kyi ble sluppet fri fra fengsel. Hun var valgt til ny president i landet, men er senere dømt til 33 år i fengsel.

Norge er med i Sikkerhetsrådet. De ønsket at rådet skulle vært enda tydeligere.

Anniken Huitfeldt sier at Norge er bekymret for situasjonen i landet. Hun er norsk utenriksminister.

– Vi er svært bekymret over utviklingen i Myanmar. Landet er i en dyp politisk, økonomisk og humanitær krise to år etter at hæren tok makten, sa hun onsdag.

Tom Andrews er spesial-utsending fra FN til Myanmar. Han mener det trengs mer enn kritikk. Han mener noe må gjøres.

– António Guterres hadde helt rett da han slo fast at verdenssamfunnet har sviktet når det gjelder Myanmar, sier han. Guterres er generalsekretær i FN.




Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå