Verden

Frykter mørk og kald vinter i Ukraina

– Vi vil seire, slik vi alltid gjør. Men det blir ikke lett, sier utenriksministeren i Ukraina.

Kulda har nådd Kyiv, Ukrainas hovedstad. Landet har en ny, hard vinter i vente. Samtidig står Russland klare. De vil ta lys og varme fra naboen. De har et stort lager med raketter, ifølge Jens Stoltenberg. Han er sjef i forsvars-samarbeidet Nato. De har stått på Ukrainas side hele veien.

Russland angrep Ukraina 24. februar 2022. I lang tid hadde Ukraina fryktet at dette kunne skje. Krigen har vist seg å vare lenge.

Millioner av ukrainere har flyktet. Nær 70.000 av dem har kommet til Norge.

– Vi vil seire, slik vi alltid gjør. Men det blir ikke lett, sier Dmytro Kuleba. Han er utenriksminister i Ukraina. Sist uke besøkte han Brussel i Belgia, skriver nyhetsbyrået NTB. Der møtte han blant andre Espen Barth Eide. Han er Norges utenriksminister.

Russland har forberedt seg, ifølge Kuleba. De vil angripe mer avansert denne vinteren. Også Ukraina står klare.

– Dette vil bli en vinterkrig mellom sterke motstandere, sier han.

Volodymyr Zelenskyj er president i Ukraina. Torsdag besøkte han fronten i Kharkiv, som er navnet på både en by og et område øst i landet. Krigen tar livet av både russere og ukrainere.

– Alle vet at dette er den høyeste prisen å betale. Jeg ber dere om å ta vare på dere selv, deres kamerater, offiserer og soldater, sa Zelenskyj.

Bare timer før ble to personer drept av russiske raketter. Flere familier ble begravd i ruiner, ifølge nyhetsbyrået Reuters. Rakettene traff hjem i området Donetsk.

Snart skal Vladimir Putin holde tale. Presidenten i Russland har to faste taler årlig. En av dem i desember. Men Russland avlyste disse arrangementene i fjor. Årsaken var at russere døde i krigen.

Bildet viser Russlands president Vladimir Putin.

14. desember skal Putin tale. Han skal snakke om året som har gått. For første gang på to år. Det er også forventet at han sier han vil bli president igjen. Russerne velger president i 2024.

Samtidig er land i Vesten opptatt av Putin ikke vinner krigen i Ukraina.

– Ukraina skal få de våpnene de trenger. Det er vår plikt å sørge for. Det hadde vært en tragedie om Putin vinner. Ikke bare for Ukraina, men også for oss, sa Nato-sjef Stoltenberg sist uke.

---

Fakta: Krig i Ukraina

  • Russland angrep Ukraina 24. februar 2022.
  • Mange av ofrene i krigen er vanlige folk.
  • 5. oktober døde over 50 mennesker. En rakett traff en kafé i Kharkiv.

---



Siste utgave

På forsiden nå