Verden

Bekymret for urfolk i USA

USAs urbefolkning er ekstra hardt rammet av korona.

Korona-viruset herjer i USA. Landets urfolk er ekstra hardt rammet.

Eldre mennesker er spesielt utsatt. Kunnskaper om språk og tradisjoner kan derfor forsvinne. Dette er det stor bekymring for.

– De har så mye klokskap. Det er de som kan vårt folks tradisjonelle historier. På noen steder er det kun de eldre som kan snakke vårt språk, sier Chrissie Castro til TV-kanalen Spectrum News.

Hun er leder i Los Angeles' kommisjon for urfolk.

Castro er ikke alene om å være bekymret for hva viruset kan gjøre.

Nylig døde Pauline Flett. Hun var en av få som behersket språket salish. Det er et av flere språk i den indianske språk-familien i Nord-Amerika.

Det er Barry Moses fra spokane-folket som forteller dette.

Det er ukjent hvor hardt viruset rammer urbefolkningen i USA. Ulike delstater fører statistikk på ulik måte.

Navajo-folket er i delstatene Arizona, New Mexico og Utah. De har hatt nesten 4.300 tilfeller av korona. 146 mennesker er døde, ifølge gruppens helse-myndigheter.

Hvis navajo-reservatet var en egen delstat, ville den hatt den høyeste andelen smittede i USA. Det melder magasinet The Economist.

Det bor rundt 160.000 personer i reservatet.

Det er flere årsaker til den høye andelen smittede. På mange steder finnes det verken rennende vann, elektrisitet eller internett.

Dette gjør det vanskelig å vaske hendene og å holde seg informert. Familier lever tett sammen, fattigdom er vanlig, og helsevesenet er dårlig utbygd.

Mange andre urfolk har det på samme måte. Hos oglaga sioux-folket i South Dakota finnes det for eksempel bare seks respiratorer på det lokale sykehuset. Det skriver nettstedet Axios. De er rundt 50.000 personer.

Sykdommer som diabetes og høyt blodtrykk er også en trussel. Disse er vanligere blant urfolk enn blant amerikanere flest, viser tall fra instituttet Kaiser Family Foundation.

I tillegg lider urfolk økonomisk på grunn av korona. Folk blir hjemme for å stanse spredningen av viruset. Da mister urfolk viktig inntekt.

Mer fra Verden

Siste utgave

På forsiden nå