Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

- Brønnen er tett

Tettingen av olje-brønnen i Mexicogolfen er vellykket. Det hevder olje-selskapet BP.

BP har fylt olje-brønnen med slam. Det gjør at olje-lekkasjen er stanset, ifølge BP.
– Trykket i brønnen kontrolleres nå av trykket fra slammet, heter det i en uttalelse fra selskapet.

Prosessen med å pumpe slam inn i brønnen kalles «static kill». Det skulle egentlig skje i to trinn.
Først skulle det pumpes slam og sement direkte inn i brønnen. Deretter skulle samme type materialer sprøytes inn gjennom en annen brønn. To slike er boret ned ved siden brønnen. Når dette er gjort, skal lekkasjen være stanset for godt.

LES MER HER: BP må betale

BPs uttalelse onsdag tyder på at brønnen så langt er fylt med slam. De har foreløpig ikke fylt den med sement. De skal vurdere om det blir nødvendig å pumpe sement ned i brønnen. Vurderingen gjøres sammen med amerikanske myndigheter.

Pumpingen av slam forgikk i åtte timer. Samtidig overvåker BP brønnen nøye. De skal se om det blir nødvendig å fylle på med mer slam, sier selskapet i en uttalelse. Det har tidligere vært lekkasjer ved brønnen.

LES MER HER: Mulig nytt utslipp

Olje-brønnen i Mexicogolfen har lekket siden april. Da eksploderte plattformen Deepeater Horizon. Mange om bord ble drept. Samtidig startet den verste olje-katastrofen i verden. 780 millioner liter olje har lekket ut under olje-utslippet. Det gjør utslippet til tidenes største i sitt slag, ifølge forskere. Det skriver nyhetsbyrået NTB.