Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Døde for å redde andre

Sjefen på kafeen og en mor ble drept i gisseldramaet i Australia. De døde da de forsøkte å redde andre.

Tre ble drept da en mann tok gisler på en kafé i Sydney i Australia mandag. Den ene var mor til tre barn. Den andre var sjefen på kafeen. Den siste var mannen som tok gislene.

Sjefen og moren hylles som helter. Tirsdag la mange blomster fram foran kafeen.

34 år gamle Tori Johnson var sjefen på kaféen. Han skal ha sett at gisseltakeren begynte å falle i søvn. Det skjedde etter 17 timer alene med gislene i kafeen. Derfor prøvde han å ta fra mannen våpenet. Det gikk galt. Johnson ble skutt. Politiet stormet inn i kafeen.

Den 38 år gamle kvinnen Katrina Dawson var der med to venninner. Hun prøvde å beskytte sin gravide venninne da skytingen startet. Men hun døde selv, skriver det australske nyhetsbyrået AAP.

De andre gislene stakk av fra kafeen i kaoset. Fire personer ble skadd i tillegg til de to som ble drept. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Mannen som tok gislene, var født i Iran. Han kalte seg selv for sjeik. Mannen var dømt for seksuell vold og siktet for drap. Han var dømt for å ha sendt brev fulle av hat til familiene til døde soldater. Nå spør mange hvorfor han fikk gå fritt rundt i samfunnet.

Flere sier at Man Haron Monis var en ensom og unormal mann. Han ble drept da politiet angrep kafeen.

På en nettside skrev han at han var sint på myndighetene. Monis mente de var imot muslimer. De hadde også tatt fra ham de to barna hans. Monis var også sint over at amerikanerne hadde bombet barn.

Hans tidligere advokat sier at han trolig jobbet alene med gisselaksjonen. Monis skal ikke ha hatt kontakt med muslimske grupper i Sydney.

LES MER HER: Gislene er ute av kafeen

LES MER HER: Krever å få snakke med statsministeren