Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

FN holder krisemøte om Nord-Korea

Søndag sprengte Nord-Korea sin kraftigste bombe så langt. Mandag holder FNs sikkerhetsråd krisemøte.

Verdens-organisasjonen FNs sikkerhetsråd vil mandag holde et krisemøte. De skal snakke om Nord-Koreas sprengninger av atombomber. Søndag sprengte regimet i landet den kraftigste bomben de hittil har testet. Det er en bombe med gassen hydrogen.

USA, Storbritannia, Frankrike, Japan og Sør-Korea har bedt om at møtet holdes. Det sier amerikanerne som deltar i FN.

Landene ønsker å snakke om hvordan verden svarer på bombetestene. Regjeringen i USA har sagt at de vil ha nye straffer mot handelen med Nord-Korea.

USA kommer til å ta kraftig igjen hvis Nord-Korea truer USA eller landets allierte. De kommer til å bli møtt med et massivt militært svar, advarer Jim Mattis. Han er USAs forsvarsminister.

– Responsen vil bli «både effektiv og overveldende», sa Mattis til pressefolk utenfor Det hvite hus søndag.

Han sa at USA ikke har til hensikt å ødelegge Nord-Korea fullstendig. Men han sa at de har mange muligheter til å gjøre det.

USAs president Donald Trump fikk spørsmål fra en journalist. Journalisten spurte om han planlegger å angripe Nord-Korea. Da svarte han slik:

– Vi får se.

Selv om situasjonen er spent, mener mange eksperter at det er liten fare for krig. Årsaken er at alle partene vil ha svært mye å tape på det.

Sør-Korea testet militære raketter natt til mandag. Det melder nyhetsbyrået Yonhap. Det var et svar på Nord-Koreas bombetesting.