Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Frykter at zika-viruset spres i verden

Denne myggen sprer viruset zika. Det kan bli et problem for hele verden, frykter forskere.

Amerikanske forskere er redd zika-viruset kan utvikle seg til å bli en pandemi. Det skriver de i et amerikansk medisinsk blad. Da vil viruset spre seg til hele verden. Til nå er viruset oppdaget i over 20 land.

Forskerne Daniel R Lucey and Lawrence O Gostin viser til hvordan Ebola-viruset spredde seg fort, og at tusenvis døde fordi det ble handlet for sent. De ber Verdens helseorganisasjon (WHO) om å gjøre noe nå.

For en vaksine er langt unna. Forskerne sier at de kanskje kan teste en vaksine om to år. Men det kan også ta ti år før den er klar for alle, ifølge kanalen BBC.

Zika-viruset overføres via mygg. Folk som smittes, blir ikke så veldig syke. Men barn kan bli født med hjerneskade. Barna fødes blant annet med for små hjerner. I Brasil er over 4.000 barn født med denne misdannelsen. Der er tusenvis av mennesker smittet av viruset.

Dilma Roussef er president i Brasil. Hun ber landene i Latin-Amerika om å gå sammen for å kjempe mot viruset. Hun mener det kan gjøres ved å dele hva de vet om viruset og sykdommen det gir.

I USA skal amerikanske myndigheter gi mer informasjon til folk om farene ved viruset.

Det finnes ingen medisiner mot viruset. I El Salvador advares folk mot å bli gravide. Og i Norge bes gravide om ikke reise til land der viruset finnes.

Zika-viruset ble oppdaget for første gang i 1947 i aper. I 1954 ble det første menneske registrert smittet. Men det siste året har viruset eksplodert. Eksperter tror at et par millioner mennesker kan være smittet.

LES MER HER: Zika-virus i Sverige og Danmark

LES OGSÅ: Zika-viruset sprer seg til flere land