Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

InSight landet på Mars

Folk i NASAs kontrollrom jublet. Mandag landet den amerikanske romsonden Insight på planeten Mars.

– Landingen er bekreftet, sa flygelederen kort tid før klokka 21 norsk tid. Så fulgte lettede sukk, jubel og applaus i kontrollrommet i Pasadena i USA. Der satt folk fra den amerikanske romfarts-organisasjonen NASA og fulgte med.

– For en lettelse. Dette er virkelig fantastisk, jublet sjefingeniør Rob Manning.

Romsonden InSight hadde nettopp landet på Mars. Det skjedde seks måneder etter at den ble skutt opp fra delstaten California. Ennå er det ikke kjent om InSight kom fra landingen uten skader.

Romsonden landet på vestsiden av Elysium Planitia. Det er den nest største vulkanske regionen på Mars. Det er akkurat der NASA ville den skulle lande.

– Den landet så å si midt i blinken, sier prosjektleder Tom Hoffman. Men han sier at de siste utregningene ikke er klare. Han sier at det er vanskelig å si fra de første bildene. Men at det virker som sonden fikk den «flate og jevne parkeringsplassen» han hadde håpet på.

Det tar over åtte minutter før signalene fra sonden når jorda. De må reise 482 millioner kilometer gjennom rommet. Signalene sendes via to mini-satellitter. De har fulgt fartøyet siden det ble skutt opp.

Den ene av satellittene har sendt hjem et bilde. Det viser overflaten på Mars. Men flere og bedre bilder ventes først om timer og dager.

InSight har foldet ut panelene med solceller. Den lader batteriene. Det sier NASA sju timer etter landingen.

Først når batteriene er ladet, kan NASA begynne å kommunisere med sonden. Da kan de finne ut om alt har gått etter planen.

Alle var spente før landingen mandag. Men det var ikke første gang en amerikansk romsonde har nådd Mars.

Første gang de fikk til en god landing på planeten, var i 1976. USA har også fått det til seks ganger senere, senest i 2012. InSight er dermed nummer åtte i rekken.

Insight koster nesten 9 milliarder kroner. Men om sonden hadde krasjlandet, kunne det hele være bortkastet.

NASAs eksperter sa før landingen at mye kunne gå galt. Romsonden nærmet seg Mars i en fart på 19.800 kilometer i timen. Så skulle den bremse ned til 8 kilometer i timen i løpet at minutter. Til slutt skulle den lande mykt på planetens overflate.

Sonden skal nå utforske innsiden av Mars. Det er dersom alt går etter planen. Den er laget for å bore opptil 5 meter ned under overflaten. Den har et instrument som har fått kallenavnet «muldvarpen». Den skal blant annet måle temperaturen nede i bakken.