Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Kan vinne til tross for protester

Han kalles kvinnehater og Brasils Donald Trump. Kan Jair Bolsonaro vinne valget i Brasil?

Høyresidens kandidat Jair Bolsonaro leder over venstresidens Fernando Haddad. Dermed kan Bolsonaro stikke av med seieren i valget på ny president i Brasil søndag.

6. september ble Bolsonaro alvorlig skadd. En aktivist angrep ham med kniv. Sønnene overtok valgkampen mens faren var på sykehuset.

Angrepet kunne få flere til å støtte Bolsonaro. Det mente de som driver med meningsmåling. I det siste har han også fått stadig mer støtte på målingene enn Haddad.

En måling fra mandag denne uka viser at 31 prosent av velgerne støtter Bolsonaro. 21 prosent støtter Haddad. Meningsmålingen er utført av meningsmålings-instituttet Ibope.

Flere har kalt ham Brasils Donald Trump. Bolsonaro har lovet å være hard mot kriminelle. Han vil kjempe mot ulovlig betaling i bytte mot fordeler og tjenester. Slik korrupsjon er et stort problem i Brasil.

Tidligere president Luiz Inacio Lula da Silva kunne ha vunnet valget for venstresiden. Men han sitter i fengsel for korrupsjon.

63 år gamle Bolsonaro har bakgrunn som offiser i militæret. Hans motstandere kaller ham rasist, kvinnehater og sier han er imot homofile.

Han har sagt at det er greit at kvinner tjener mye mindre enn menn i Brasil. Han mener det er lurt å la være å gi jobb til kvinner dersom det er fare for at de kan bli gravide. Bolsonaro er i tillegg imot fri abort og at to personer av samme kjønn skal få gifte seg.

Forrige lørdag protesterte tusenvis mot presidentkandidaten. «Ikke ham», ropte folk i byen São Paulo.

– Vi taler til de som ikke har bestemt seg ennå. De kan stemme på hvem som helst andre, men ikke ham, sier Selia Figueiredo, ifølge nyhetsbyrået NTB. Hun frykter for sine rettigheter som homofil om Bolsonaro vinner.

Jair Bolsonaro tviler på at mennesker er skyld i endringene i klimaet. Det kan bety dårlige nyheter for verdens innsats for klimaet. Brasil er landet med mest regnskog i verden. Det ville være et stort problem om Bolsonaro velger å ta Brasil ut av Paris-avtalen om klima. Da kan hele avtalen stå i fare. Fra før av har USAs president Donald Trump tatt sitt land ut av avtalen.