Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Reisen er farligere enn noensinne

I fjor døde i snitt seks mennesker om dagen på vei over Middelhavet til Europa. Det viser tall fra FN.

I 2015 kom over en million flyktninger og migranter til Europa over Middelhavet. Mange var stuet sammen i skrøpelige båter på reisen over havet. Ofte i små, overfylte gummibåter. 3.771 mennesker døde under den livsfarlige reisen dette året. For hver person som døde, nådde 269 mennesker fram.

Tallet på hvor mange som kommer fram for hver som dør, har gått ned. Det har det gjort de siste årene. Sammenlignet med hvor få mennesker som nå kommer til Europa, dør stadig flere.

I fjor kom bare 139.300 mennesker til Europa. Det var via ruter over Middelhavet. Likevel døde så mange som 2.275 mennesker. Det viser tall fra verdens-organisasjonen FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Noen tar seg også til Europa via ruter over land. Også her døde flere i fjor sammenlignet med 2015. Det skjedde til tross for å få mennesker kommer til Europa på denne måten.

Utviklingen skjedde samtidig som europeiske land kranglet. De var uenige om hvem som skulle ta imot migrantene. Landene laget strenge regler for hjelpeorganisasjoner som hjelper flyktningene og migrantene. Det bekymrer UNCHR.

De skriver at mindre ressurser til søk og redning trolig førte til at flere døde på veien.