Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Slik åpner verden litt opp

Barn får gå på skole igjen flere steder i verden. De aller strengeste tiltakene mot korona-smitte mykes opp.

Flere land begynner forsiktig å lette på harde regler og tiltak. Håpet er å kunne åpne samfunnet igjen uten at flere blir smittet av viruset korona.

I Norge var de yngste elevene tilbake på skolen mandag. De har hatt skole hjemme i seks uker.

På motsatt side av kloden fikk andre barn føle på det samme.I Kinas hovedstad Beijing og i storbyen Shanghai åpnet skolene for barn og ungdom. Der har elevene vært hjemme i over tre måneder.

I Norge fikk frisører klippe folk igjen. I Sveits ble det lov for frisører, blomster-handlere og enkelte andre bedrifter å åpne igjen.

I Saudi-Arabia har det vært helt forbudt å være ute. Men nå kan saudiaraberne bevege seg utendørs mellom klokken 9 og 17.

I Spania hylte barn av glede søndag. De fikk komme ut for første gang på over seks uker.

– Dette er vidunderlig! sa Susana Sabaté. Hun bor i Barcelonia i Spania. Hun er mor til tvillinggutter på tre år.

Spania er et av landene der svært mange er smittet og dødd av korona-viruset. Landet har hatt enda strengere tiltak enn andre land i Europa. Det har vært forbudt med turer ut for å trene. Barn har måttet holde seg inne døgnet rundt.

Samtidig dør det færre av viruset i noen land. I Storbritannia ble det søndag registrert 413 nye dødsfall. Det var blant dem som er på sykehus med korona-smitte. Det har ikke vært så få som har dødd i landet siden mars.

Italia og Spania kan melde om de laveste dødstallene på over en måned.

Likevel er det svært usikkert hva som skjer videre.

– Dette er mulighetens øyeblikk. Men det er også et øyeblikk med maksimal risiko, sa Boris Johnson mandag. Han er statsminister i Storbritannia. Johnson ble selv svært syk med korona-viruset.

Myndighetene i ulike land har forskjellige planer for å åpne samfunnet igjen.

I Italia vil en del bedrifter, fabrikker og butikker få åpne igjen. Det skjer 4. mai. Turer i parken vil igjen bli lov. Men bare for dem som bruker ansiktsmaske.

Men skolene vil ikke åpne igjen før i september. En av årsakene er at mange lærere i Italia er eldre mennesker. De kan lettere bli smittet av elevene.

I USA er det betydelige forskjeller mellom delstatene. I Georgia har mange bedrifter allerede åpnet igjen. I New York blir det strenge tiltak fram til midten av mai.

Fortsatt er det usikkert hvor mange som er smittet og hvor mange som er døde av korona-virus i verden.

Avisa Financial Times har forsøkt å finne ut av dette. Avisa skriver at det kan være 60 prosent flere døde noen steder enn det som er rapportert. De baserer det på rapporter fra dødsfall i 14 land, sammenlignet med tallet på folk som dør til vanlig.

BILDER

Bildet viser folk som går i gatene i Barcelona i Spania.

UTE: I Spania får folk endelig gå ut på gata igjen. Der har det vært svært strenge regler for å hindre smitte med viruset korona. FOTO: Emilio Morenatti / AP /NTB scanpix

Vis bildetekst