Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Undervurderte faren for tsunami

Japan undervurderte faren for at tsunamier skulle treffe landets atom-kraftverk. Det viser en ny rapport.

Japan trodde faren var mindre enn den egentlig var. Det var for at landets atom-kraftverk kunne bli truffet av tsunamier. Det hevder en rapport fra Det internasjonale atomenergi-byrået IAEA.

Rapporten til IAEA er laget av en gruppe eksperter. De har nylig besøkt Japan for å vurdere atomkrisen etter jordskjelvet og tsunamien i mars. Det skriver nyhetsbyrået NTB.

Du kan lese alle sakene om katastrofen i Japan her.

Konklusjonene fra rapporten blir levert til den japanske regjeringen onsdag. Den fulle rapporten blir vist til IAEA i Wien 20. til 24. juni.

De 18 ekspertene roser Japan for hvordan de reagerte da katastrofen ved Fukushima Daiichi-kraftverket hadde skjedd.

NYHETSGRAFIKK: Kraftverket som truer Japan

I rapporten står det at den 5,7 meter høye muren som skulle beskytte kraftverket, var altfor lav. Det var da tsunamien på 14 meter traff om morgenen 11. mars. Den ødela kjølesystemet for reaktoren.

«De som bygger og driver atom-kraftverk må være forberedt på alle naturlige farer. De bør med jevne mellomrom oppdatere vurderingene og metoden for å vurdere farene», står det i rapporten.

NYHETSGRAFIKK: Enormt jordskjelv i Japan

Rapporten sier at atom-kraftverk bør ha enkelt og robust utstyr tilgjengelig. Hensikten er å få viktige systemer for sikkerhet til å virke igjen så fort som mulig. Det er dersom det skjer en ulykke.