Norge

Fra høsten blir det nye regler på nasjonale prøver

Elever med dysleksi skal få bruke hjelpemidler på nasjonale prøver i lesing og engelsk. Det kan skje fra høsten 2022, sier Kunnskapsdepartementet.

Elever med dysleksi har lenge ønsket å få bruke hjelpemidler på nasjonale prøver i lesing og engelsk. Fra høsten får de den muligheten.

Det er Kunnskapsdepartementet som nå har bestemt dette. Målet er at alle elever skal få vise hva de kan. Det er Sindre Nyfløt Lie glad for. Han er 13 år gammel, og har dysleksi.

Bildet er av en ung gutt i briller og med mørkeblå treningsdress fra Adidas. Han står ved en pult og jobber på en datamaskin. Foto: Privat

– Jeg er veldig glad for at alle nå kan få mulighet til å vise det de kan, sier han til Dysleksi Norge.

Flere steder har elever med dysleksi fått fritak fra de nasjonale prøvene. Andre steder har de vært med på prøvene, men slitt med å vise hva de kan.

– For meg gjør det at jeg kan gjøre det samme som de andre i klassen, og samtidig føle mestring, sier Lie.

I februar ble det kjent at Utdannings-direktoratet ville ha nye regler. De ga råd til departementet om at det burde bli endret.

Slik blir det også. Departementet vil følge rådet, slik at elevene får vist hva de kan. Tallene skal også bli brukt som del av statistikken etter prøvene.

I dag må alle elever vise at de både kan kjenne igjen ordene i en tekst, og at de forstår innholdet. For en med lesevansker, kan det være vanskelig å kjenne igjen hvert enkelt ord. Men om de blir lest opp, kan de forstå hva en tekst handler om.

Det er uklart hvor mange elever som har nytte av de nye reglene. Men det er mange, sa Caroline Solem til Klar Tale i februar. Hun er generalsekretær i Dysleksi Norge.

– Det er mange som tar kontakt med oss når det nærmer seg tid for nasjonale prøver. Og de synes det er forferdelig vanskelig. Slik er det hvert år, sa hun da.

---

Nye regler for nasjonale prøver

  • Fra høsten blir det nye regler i nasjonale prøver i lesing og engelsk.
  • Elever med dysleksi skal få bruke hjelpemidler.
  • Målet er at de skal få vist fram hva de kan.

---



Siste utgave

På forsiden nå