Vi teller ned dagene. Søndag er siste dag i 2023. På julaften handler det mye om tradisjoner. Da står både ribbe, fisk, pinnekjøtt og grøt på menyen. Eller kanskje frossenpizzaen Grandiosa?
Men hva spiser nordmenn på nyttårsaften? Mange har ikke bestemt seg.
Kalkun er en god kandidat. Det viser Matprats jule-undersøkelse gjennomført av Opinion. 32 prosent svarer at det blir deres middag nyttårsaften.
Anne Zondag jobber i Matprat. Hun sier at kalkun er en stor favoritt blant de yngre.
– På julaften er det sterke tradisjoner rundt hva vi spiser. Mens nyttårsaften er ikke tradisjonene like sterke. Folk føler nok de står friere til å velge. Likevel er det klare forventninger om å spise god mat, sier hun til eget nettsted.
Omtrent tre av ti vet ikke hva de skal spise på årets siste kveld. Andre sier de skal spise ribbe eller pinnekjøtt.
Jula er kjent for sin fete mat. Gjerne med noe søtt til dessert. Det gir mange av oss dårlig samvittighet, ifølge en undersøkelse. Halvparten svarer at de av og til eller ofte får dårlig samvittighet. Den andre halvparten lar jula være jul, og sier «nei» til den dårlige samvittigheten.
Undersøkelsen er fra Opplysnings-kontoret for Meieriprodukter, skriver NTB.