Verden

Den mektige lederen slutter i politikken

Sjialederen Moqtada al-Sadr viser igjen makten han har når Irak kastes ut i kaos.

Moqtada al-Sadr fra Irak har trukket seg fra politikken. Det skapte sterke reaksjoner hos folk.

– Jeg kunngjør herved at jeg trekker meg tilbake for godt, skrev han på Twitter.

Da brøt det ut kaos i Bagdad og flere steder i Irak. Særlig sør i landet. Tusenvis av tilhengerne hans stormet regjeringspalasset. Det var granatangrep mot den grønne sonen i Bagdad. Ifølge helsekilder er minst 23 drept.

Sadr sa senere at de som støtter ham må slutte å lage uro. Han ga dem en frist på en time til å roe seg ned, ellers vil han slutte å se på dem som sine tilhengere. Det sa han i en tale på TV.

De siste ti måneden har vært preget av kaos i Irak. I valget fikk ingen av alliansene flertall. Det har vært en politisk krise.

Moqtada Sadr har vært med på kaos før. Tidligere har han ledet en militsgruppe. Gruppen kjempet mot amerikanske og irakiske styrker.

Sadr har hatt 73 medlemmer i nasjonal-forsamlingen. I juni varslet de at de trakk seg. De krevde nyvalg. Da fikk den rivaliserende blokken flest medlemmer i nasjonal-forsamlingen. Det utløste ny uro.

Motstanderne hans vil først opprette en ny regjering og så skrive ut nyvalg. Sadr vil ha nyvalg med en gang.

Den tidligere militskrigeren har derfor tatt kampen til gatene. Han ledet støttespillerne sine til storming av nasjonal-forsamlingene i juni. Sadr kalte det en spontan revolusjon.

Nå har han kunngjort at han går ut av politikken. Ingen vet sikkert hva som skjer nå. Han har varslet sultestreik fram til volden mot støttespillerne hans tar slutt.

Sadr har trukket seg brått tidligere. I 2008 la han ned aktiviteten til militsen sin. Den ble kalt Mahdi-hæren. Den var en av Iraks mest aktive og fryktede sjiamilitser. Den hadde rundt 60.000 medlemmer.

Han startet aktiviteten til gruppen igjen i 2020. Det var etter et amerikansk droneangrep i Bagdad. Angrepet tok livet av den iranske generalen Qasem Soleimani i januar 2020.

Sadr har hele tiden hatt stor støtte. Spesielt fra sjiabefolkningen i Irak.

– Han kan okkupere gatene. Ingen i Irak kan gjøre det like godt som ham, sier Hamdi Malik. Malin jobber i Washington-instituttet for den nære Østen.

Malik sier at det er unikt i irakisk målestokk med en så lojal følgerskare.

Sadr sa først at han ikke ville delta i valget i oktober i fjor. Men så stilte han likevel. Nå går han mot tidligere statsminister Nuri al-Malik. Selv om han støttet han i 2006.

Sadr har endret mening om flere saker. Men følgerne hans støtter han uansett.