Kultur

Gikk i fakkeltog for Munch-museum

Mange kjendiser gikk i fakkeltog tirsdag kveld. De kjemper for at det skal bygges Munch-museum i Bjørvika i Oslo.

Saken om nytt Munch-museum har vært vanskelig. Dagens museum for kunstneren Edvard Munch ligger på Tøyen i Oslo. Noen vil bygge nytt museum på samme sted. Noen vil ha et museum på Tullinløkka i Oslo.

Andre vil ha bygget «Lambda» i Bjørvika. Det ble kåret som vinner i en arkitekt-konkurranse i 2009.

I fjor ble Lambda foreløpig stoppet av bystyret i Oslo. For mange var imot prosjektet.

LES MER HER: – Amerikansk milliardær kjøpte «Skrik»

Men mange vil ikke gi opp. Tirsdag gikk flere mennesker i tog med fakler. Folk gikk i tog fra Oslo rådhus til Operaen. Det var for å støtte Lambda-prosjektet.

Blant dem var kjendiser som kunstner og musiker Magne Furuholmen, forfatter Kjetil Bjørnstad og investor Christian Ringnes.

– Vi går i tog fordi vi synes at Lambda er det beste. Og vi synes at Munch fortjener det, sier Karin Hellandsjø til NRK. Hun var den som planla fakkeltoget. Hellandsjø er tidligere direktør ved Henie Onstad Kunstsenter.

LES MER HER: Nonne mener hun er Munchs barnebarn

– Vi synes at Munch bør ned til sentrum. Det fungerer ikke så godt på Tøyen. Tøyen trenger ikke Munch. De kan gjøre mange andre ting og trenger å utvikle området på en annen måte. De bruker ikke museet så mye. Munch må ned i sentrum hvor det åpent for mange mennesker, sier Hellandsjø.

Libe Rieber-Mohn møtte dem som demonstrerte. Hun er varaordfører i Oslo for Arbeiderpartiet. Hun mener at museet bør ligge på Tøyen.

– Det er veldig ulike meninger om hvor det nye Munch-museet bør ligge. Det gjelder både blant kulturfolk, arkitekter og folk flest, sier hun til NRK.

LES MER HER: Stjal Munch-bilde fra galleri

Flere har vært kritiske til fakkeltoget. Blant dem er fylkesleder Christian Tybring-Gjedde fra Fremskrittspartiet. Han sier det er snobberi å gå i fakkeltog for et museum til 2,5 milliarder kroner.

– Vi har en gjeld i Oslo kommune på 23 milliarder. Og så går folk i demonstrasjons-tog for å få en bygning, sier han til kanalen NRK.

Det skal være et nytt møte om Munch-museet i Oslo bystyre 12. desember.

Siste utgave

På forsiden nå