Kultur

Lover millioner til Munch-museum

Kulturministeren lover å gi millioner av kroner for å få en slutt på konflikten om Munch-museet. Men Oslo-politiker Carl I. Hagen bøyer ikke av for presset.

Politikerne i Oslo har lenge kranglet om hvor et nytt museum med kunsten til Edvard Munch skal være. Bystyret i Oslo har fordelt seg nokså likt mellom å fikse opp dagens museum på Tøyen og å bygge et nytt i Bjørvika. Det siste bygget kalles Lambda.

Det er nå opp til Fremskrittspartiet (Frp) sine stemmer hva som skjer videre.

Nå lover kulturminister Hadia Tajik å gi millioner av kroner i støtte. Men da må politikerne bli enige først. Men pengene endrer ingenting, svarer Carl I. Hagen. Han sitter i bystyret i Oslo for Frp.

LES MER HER: Gikk i fakkeltog for Munch-museum

Hagen og hans gruppe på tre mann går for en tredje løsning. De vil flytte kunsten til Munch til Nasjonal-galleriet. Hagen sier til avisa Aftenposten at pengene fra Tajik ikke vil løse krangelen.
– I utgangspunktet vil ikke det ha noe å si for spørsmålet om hvor museet skal være. Med mindre Hadia Tajik sier hun tar hele regningen og bestemmer hvor hun vil ha det, sier Hagen.

Frp'eren ønsker seg en helt ny debatt. Han mener at museet også kunne bli bygget på Vestbanen eller Vippetangen.
– Vi må se på dette med friske øyne. Vi vet at det store flertallet som besøker Munch-museet i dag er turister. Da må vi først få vite hvor de beveger seg når de er i Oslo, sier Hagen.

Partiet Venstre har kulturbyråden i Oslo, Hallstein Bjercke. Det var han som først kontaktet kulturministeren. Bjercke har bedt om et møte 18. mars.

Kommunen vil trolig få flere hundre millioner kroner i støtte fra staten. Staten gir ikke mer enn maks 30 prosent av det museet koster. Alle de tre løsningene som har vært diskutert kommer trolig til å koste flere milliarder kroner, skriver nyhetsbyrået NTB.

Siste utgave

På forsiden nå