Kultur

Nå kommer han på sokkel

Det har gått 20 år siden den første konkurransen ble utlyst. Nå havner kong Olav endelig på sokkel ved Rådhuset i Oslo.

7. juni 1945 gikk kongefamilien i land på Honnørbrygga utenfor Rådhuset i Oslo. Da hadde de vært fem år i England under 2. verdenskrig. 7. juni i år er det 70 år siden. Derfor er dagen valgt til å vise fram statuen av kong Olav.

– Minnesmerket er en hyllest til en konge. Han klarte å kombinere kongelig verdighet og folkelig nærhet. En konge som for alltid vil være folkekongen i det norske folks bevissthet, sier ordfører Fabian Stang.

Minnesmerket er en gave fra Oslo kommune. Statuen er plassert i enden av kong Olavs gate vest for Oslo rådhus.

Det er bildehogger Olav Orud fra Oslo som har laget bronsestatuen. Den er en 2,8 meter høy og har fått navnet «Mann og bauta». Kong Olav står i dress med hendene på ryggen og hatten i hånden. Ved siden av ham står bautaen. Den som har fire relieffer. Det ene viser til ilandstigningen på Honnørbryggen i 1905. Det andre viser en konge i uniform da han gikk i land i 1945. De to andre sidene viser kongens interesse for ski og seiling.

Olav Orud vant konkurransen i 2010. Da sa juryen at det ville presenterer kong Olav med honnør og verdighet. De mente også at statuen ville vise hvem han var som person.

– Jeg ble av kunstnervenner oppfordret til å lage et portrett, ikke kunst. Det har jeg forsøkt å etterleve, sa vinneren selv.

Det har tatt lang tid å få laget en statue av kong Olav. Første konkurranse om en slik statue ble utlyst allerede i 1995. Kong Olav døde i 1991. Alle forslagene ble vraket. Fem kunstnere ble invitert til en lukket konkurranse. Heller ikke det resulterte i et monument. Det ble forsøkt enda en runde uten resultat.

I 2001 lagde bildehogger Knut Steen og Oslo kommune en kontrakt om å lage en statue. Fem år senere sa kommunen nei. De lite ikke resultatet. De bestemmer at Steens 7,5 meter høye statue av kong Olav ikke skal settes opp. Statuen hadde da vakt en voldsom debatt. Kong Olav sto i uniform med hevet høyrearm. Kritikerne mente han så ut som en diktator. Ikke som en demokratisk, folkekjær konge. Denne statuen står i dag i Skjerjehamn i Gulen kommune i Sogn og Fjordane.