Kultur

Viser fram gull i Bergen

Bryggens Museum i Bergen viser fram gull. Da må de også få bedre sikkerhet.

En utstilling kommer på besøk til Bryggens Museum i Bergen. Den viser flere tusen år gamle kulturskatter i rent gull. Før den kan vises fram, må sikkerheten bli bedre.

– Dette er helt enorme verdier. Vi har oppgradert låser, vinduer og mer. Alt for å få lov til å vise denne utstillingen. Det sier Astrid M. Strømsnes til nyhetsbyrået NTB. Hun er markedssjef for museet.

Utstillingen «Legender i gull» er sjelden utenfor Bulgaria. Den har blitt vist fram i Paris, Moskva og Tokyo. Nå kan du se den i Bergen. Bryggens museum mener dette den mest spektakulære utstillingen i Norge i år.

Sist helg brøyt tyver seg inn i Universitetsmuseet i Bergen. Tyvene stjal om lag 400 gjenstander fra utstillingen om vikingtiden. Det skal være et av de største tyveriene som har skjedd på et museum i Norge.

Det viser at sikkerheten er viktig på museum. Universitetsmuseet har sagt at sikkerheten burde vært bedre. Det var alarmer på utsiden og i første til fjerde etasje. Men tyvene brøyt seg inn sjuende etasje. De kom seg inn via et stillas på utsiden, skriver kanalen NRK.

Også andre museum har vurdert sikkerheten den siste uka.

– Det som skjedde i Bergen er dypt tragisk på alle måter, sier Håkon Glørstad til avisa Uniforum. Han er direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo.

Glørstad mener sikkerheten i Oslo er god nok.

Ved NTNU Vitenskapsmuséet har de vurdert hvor utsatte de er for innbrudd.

– Vi har et veldig bra alarmsystem, sier Reidar Andersen til Universitetsavisa. Han er direktør ved NTNU Vitenskapsmuséet. Andersen sier det er uheldig det som skjedde i Bergen.

I Bryggens Museum er alle de kostbare gullskattene trygt på plass. Museet jobbet sammen med et transportselskap og politiet for å flytte skattene.

Utstillingen åpner 2. september.

Siste utgave

På forsiden nå