Kultur

Jubileumsfest med marsj og drill

I 100 år har korps i Norges Musikkorps Forbund gledet små og store. De feirer med kongelige og verdens største korps med unge.

Lørdag ettermiddag går 3.000 korpsmusikanter opp Karl Johans gate i Oslo. Sammen er de verdens største korps med aspiranter og junior-musikere. De skal spille for alle som vil høre. Statsminister Erna Solberg blir med og går sammen med dem.

– Vi er allerede i gang. I dag tidlig var musikanter fra seks skoler med til kanalen TV 2, sammen med trompetist Ole Edward Antonsen og Wenche Myhre. Det var stor stemning, sier Håkon Mogstad til Klar Tale.

Søndag er det 100 år siden Norges Musikkorps Forbund ble dannet. Det skjedde på et korps-stevne. Norges eldste korps er enda eldre, 150 år. Det er mange gode grunner til å feire.

I dag (fredag) er det landsmøte og mottakelse. Oslo kommune feirer sammen med forbundet på Oslo Rådhus. Lørdag formiddag blir det fest og korpsmusikk fra morgen til kveld. Paraden starter 13.30 lørdag fra Akershus festning.

– Alle ender på Slottsplassen. Der skal vi også ta bilde av alle sammen, sier Mogstad.

Du kan få med deg flere små konserter rundt i byen. Sagene janitsjarkorps spiller rett etter paraden, ved Nathionalteatret.

Du kan se hele programmet her.

Søndag er selve jubileums-dagen. Da kommer også kronprins Haakon til Operaen. Han er forbundets beskytter.

– Først spiller forsvarets stabsmusikk-korps. Etter pausen er det Lillestrøm janitsjarkorps sin tur, forklarer Mogstad.

Å vær med i korps er ikke bare å spille instrument. Drillerne er viktige. De går først i korpset. Kanskje blir det drill på konserten søndag.

– Programleder er Herborg Kråkevik. Hun er tidligere driller, sier Mogstad.

I Norge er det 1.650 korps til sammen. På det meste var det over 2.000 korps.

– Hvordan får dere folk med på dette?

– Det handler om å ta vare på tradisjonene og samtidig fornye oss. Vi lager også nye arrangement. Korps handler også om å treffe andre, sier Mogstad.

Han forklarer også at korpsene spiller stadig bedre, selv om musikerne er yngre.

– Det som de aller beste spilte i 1990, det spiller de som er mye yngre nå. Vi ser at vi får mye hjelp av at folk går på kulturskoler. Vi jobber også med profesjonell opplæring av dirigenter, sier han.

Mogstad forklarer at de må gjøre det bra om de unge skal være med.

– De gidder ikke ha korps som hobby hvis vi ikke får til det. De unge nå er vant til at ting går kjapt. Å bli god på et instrument tar tid. De må øve mye. Da gjelder det å få dem til å fortsette. Vi har folk med som spiller som er 80 år, sier Mogstad.

Han sier de må være like gode på å skape spilleglede framover.