Kultur

John Cleese elsker å fornærme

John Cleese er kjent for upassende vitser.

«Siste sjanse til å se meg før jeg dør». Dette er navnet på humorshowet til John Cleese.

– Jeg regner med å dø i løpet av de neste ti årene, sier den britiske komikeren.

Norge får også besøk av komikeren. Du kan se ham i Oslo, Bergen, Stavanger, Trondheim og Kristiansand.

Humor skal ikke være politisk korrekt, mener 78-åringen. Derfor har han fornærmet de fleste. Også sine tre ekskoner og to døtre.

– Jeg ønsker mine ekskoner døde på hyggeligst mulig måte. Barn er årsaken til all ulykke i verden. De koster en formue. Du engster deg syk. Så vokser de opp og blir som mødrene sine, sier han.

Moren til Cleese får skylda for at han har problemer med forhold til kvinner. Han sier at han arvet en viktig egenskap fra henne: sin svarte humor. Moren Muriel ble 101 år gammel.

– Jeg pleide å ringe henne. Samtalene var alltid de samme. Jeg spurte hvordan hun hadde det. Hun sa hun var deprimert. En dag sa jeg: «Jeg kjenner en fyr i Fulham. Hvis du fortsatt føler deg slik neste uke, kan jeg be ham drepe deg. Vil du det?».

Da lo moren godt, forteller Cleese.

Som barn ble Cleese mobbet. Han var nervøs, høy og tynn. Etter hvert oppdaget han at han hadde et talent: humor.

– Jeg sa ting som fikk de andre guttene til å le. Da kjente jeg straks at jeg ble varm et øyeblikk. Jeg følte at jeg kanskje var god nok likevel, forteller Cleese i boka om seg selv.

Han skulle jobbe med juss. Det var planen da han studerte på Universitetet i Cambridge. Han ble med i revygruppa Footlights. Her møtte han Graham Chapman. Han skulle bli lege.

I stedet ble de framtida for britisk humor. De begynte å jobbe med humor på TV. Slik møtte de resten av gjengen som skulle bli til humorgruppa Monty Python.

De hadde alle fått en gammeldags, kristen oppdragelse. Men alle seks avviste den. Sketsjene deres handlet om det som var rart og upassende. De gjorde narr av det britiske klasse-samfunnet.

I 1979 ble det oppstyr. Da laget Monty Python sin andre film, kalt «Life of Brian». Den spøker med religion og historien om Jesus. Gruppa ble anklaget for blasfemi: å gjøre narr av Gud. Filmen ble forbudt i Norge.

Cleese ble senere kjent for komiserien «Hotell i særklasse» og filmen «En fisk kalt Wanda». Han har vært med i flere filmer. Men gruppa Monty Python huskes best. Gjengen hadde et show sammen igjen i 2014. Bare én manglet. Graham Chapman døde av kreft i 1989.

Cleese sparte ikke på den svarte humoren i minnestunden heller. I talen sin sa han:

– Graham ville aldri tilgitt meg om jeg kastet bort denne sjansen til å sjokkere dere. Jeg hørte ham hviske i øret mitt i går kveld da jeg skrev dette: «Hvis dette virkelig er en tale for meg, vil jeg at du blir den første som sier «fuck» i en britisk minnegudstjeneste».

Kilder: VG, Daily Mail, The Guardian, Vulture og dokumentaren «The Secret Life of Monty Python»

Siste utgave

På forsiden nå