Kultur

NRK fjerner jøde-sketsj

Flere har blitt sinte over en sketsj hvor ordet «jødesvin» brukes. Nå fjerner kanalen NRK sketsjen og beklager.

En sketsj fra kanalen NRK Satiriks viste to menn som spiller Scrabble. Den ene er en ortodoks jøde. Den andre mannen har bokstaver som staver ordet «jødesvin». Mannen vil ikke legge ned ordet på spillbrettet.

Sketsjen har fått mange til å reagere kraftig.

Charlo Halvorsen er underholdnings-direktør i NRK. Han skriver at meningen med sketsjen var å vise at en ikke skal bruke slike ord. Men at det ikke var tydelig nok. Han beklager det. Han skriver at de som laget sketsjen, ikke har tenkt nok på den historiske meningen i ordet «jødesvin».

– Vi visste selvsagt ordet var brutalt og krenkende. I denne sammenhengen måtte ordet være krenkende for at sketsjen skulle fungere. Men ordet hadde en alvorligere betydning enn vi dessverre visste. Det er spesielt i det jødiske miljøet i Norge. Så vi beklager bruken av ordet, skriver Halvorsen.

Han beklager også overfor alle i det jødiske miljøet.

Kringkastingsrådet til NRK har fått over 300 klager etter sketsjen. Den ble sendt tirsdag i forrige uke.

Siste utgave

På forsiden nå