Kultur

Derfor krangler folk om serien «Helt Ramm i Tokyo»

Kanalen NRK har valgt å fjerne tre episoder av programmet «Helt Ramm i Tokyo». Årsaken er at noen mener innholdet er rasistisk.

Kanalen NRK fjernet flere episoder i TV-serien «Helt Ramm i Tokyo». Noen mente innholdet i episodene var diskriminerende. NRK har fått mye kritikk for å fjerne episodene.

«Helt Ramm» er et humor-program der Nicolay Ramm spiller mange ulike karakterer. En av karakterene er en programleder i et japansk gameshow, kalt «Japanese Ramm Show». Det er denne karakteren som har fått noen til å reagere.

Influenser Jenny Huse reagerte sterkt på programmet. På sin Instagram-konto publiserte hun en video. I den sier hun at hun blir fortvilet over at denne typen humor fortsatt er greit. Hun er selv norsk-asiatisk. Hun forteller at hun har opplevd å bli diskriminert for sin bakgrunn.

– Det går helt greit å lage japansk gameshow. Men å ha parykk og å se skikkelig asiatisk ut og snakke med asiatisk aksent, da blir jeg veldig ukomfortabel, sier hun til avisa VG.

Det er ikke lenge siden rasisme mot asiater ble en debatt. Flere norsk-asiatere har snakket offentlig om at de har følt seg trakassert og diskriminert.

Før episoden ble fjernet, sa Huse til VG at hun var sint for innholdet i programmet.

– Jeg blir så sint for at de ikke forstår at dette er ugreit. Og for at dette er humor nå til dags. Når NRK gjør dette, legger de opp til at andre kan gjøre narr av det. Karakteren sier «ching chong» og det har jeg alltid blitt gjort narr av, sa Huse.

Det kom ikke mange reaksjoner til NRK, men de kom fort. Og de var krasse nok til at kanalen fjernet episodene fort.

NRK har sagt de fjernet episodene fordi de kunne oppleves som stigmatiserende og sårende.

– Reaksjonene har ikke vært så mange, men de har vært såpass sterke at vi i formiddag vurderte innholdet på nytt. Da kom vi fram til at det var riktig å fjerne dem, sier Anders Sårheim. Han er fungerende redaktør i Sporten i NRK.

Etter at episodene ble fjernet, har enda flere reagert. NRK har også fått over hundre klager på at programmet er fjernet.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Fredrik Solvang som står i TV-studio og ser i kamera.

Programleder for programmet «Debatten» på NRK er selv asiat. Fredrik Solvang la ut et innlegg på sin Instagram-konto etter at episodene ble fjernet. Han er uenig i kritikken fra Jenny Huse.

– Alle må få ha sine egne meninger, så det følgende er bare uttrykk for min tvil. Hva blir konsekvensen av at det ikke er greit å etterligne aksenter og populær-kulturelle sjangre som japansk gameshow? skriver han på Instagram.

Han fortsetter med å skrive at Ramm har unngått å sminke seg som en asiat. Dette har det også vært uenighet rundt. Noen mener han har sminket seg noe gul eller brun i huden. Mens andre mener han ikke har gjort det. Solvang skriver også at om han hadde myst og lagd skjeve øyne, hadde saken vært annerledes.

– Jeg lo. For jeg synes han nailer det rare med japanske og asiatisk gameshow godt uten å være slem, fortsetter han.

Han stiller spørsmål ved om det nå er ugreit å herme etter aksenter og populær-kulturelle sjangre. Det er også dette debatten dreier seg om. Skal vi kutte ut alt som noen kan ta seg nær av? Det er vanlig i humor å herme etter folks og gruppers utseende og måter å snakke på. Debattene har vært mange om hva som er lov å tulle med og ikke. I 2020 valgte kanalen TVNorge å fjerne jule-programmet «Nissene over skog og hei». Årsaken var en karakter som var farget svart i ansiktet for å ligne en svart person.

Kanalen valgte til slutt å la serien ligge tilgjengelig på strømme-tjenesten Dplay. Men med en advarsel om at innholdet kunne bli oppfattet som krenkende.

Det er heller ikke første gang NRK har blitt kritisert for å ha diskriminerende innhold.

Serien «Borettslaget» har også blitt trukket fram i debatten. I serien er det flere karakterer som hermer etter folk med ulik bakgrunn i Norge. Blant annet en pakistaner og en fra Finland. NRK har ikke lenger rettighetene til programmet. Derfor finnes den ikke lenger på kanalens strømme-tjeneste.

(Saken fortsetter under bildet)

Bildet er av Nicolay Ramm som står med armene i kors over brystet. Han har på en treningstrøye uten ermer. Han ser rett fram i kameraet. Veggen bak ham er i en lys gråfarge.

Nicolay Ramm selv synes det var riktig av NRK å fjerne episodene med det japanske gameshowet.

– Vi ser nå at vi har tråkket feil. Da er det helt riktig å ta det bort. Vi trodde det ville være gøy for alle. Det er det ikke, sier Ramm.

Samtidig vil episodene av programmet «Vinter-LOL» fra 2018 bli værende på strømme-tjenesten. Der spiller Ramm den samme karakteren.

– NRK TV er fullt av innhold i arkivet med innslag som kan virke både rare og støtende sett med dagens øyne. Men vi mener det er uriktig å redigere bort historisk TV-innhold på denne måten, sier Per Arne Kalbakk til kanalen TV2. Han er etikkredaktør i NRK.

Han sier at de vurderer de to programmene ulikt. Årsaken er at «Helt Ramm i Tokyo» er nytt innhold. Mens «Vinter-LOL» er fra arkivet.

---

Fakta: Bråket om «Helt Ramm i Tokyo»

  • Episoder av programmet «Helt Ramm i Tokyo» ble fjernet etter klager.
  • Noen mente de var rasistiske.
  • Debatten handler om hva som er greit å tulle med, og ikke.

---Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå