Kultur

Trekker tilbake bok etter grov feil

Boka «198 land» inneholder en grov faktafeil. Det gjør at boka blir trukket tilbake, og salget stopper.

Det er komiker Einar Tørnquist som har skrevet boka. Den er basert på podkasten med samme navn. I boka står det at «Om lag én million hutuer og noen tutsier ble drept» under folkemordet i Rwanda i 1994. Det er feil. Det var hutuer som drepte mellom 800.000 og én million tutsier, og moderate hutuer, skriver kanalen TV 2.

Tørnquist sier til TV 2 at det er noe som ble feil da det ble skrevet ned hva som ble sagt i podkasten.

– Alle har jo hørt om folkemordet i Rwanda. I podkasten snakket jeg med Kash. Han flyktet i sin mors armer fordi han var tutsi. Men det jeg har sagt i podkasten, er noe annet enn det som kom på trykk. Det har åpenbart vært slurv i korrektur-lesningen, sier Tørnquist.

Tuva Ørbeck Sørheim er sjef i forlaget Kagge. Det er de som ga ut boka i høst. Hun sier at det er flere kompetente folk som har lest boka på jakt etter feil. Men ingen klarte å se feilen der rollene til hutuene og tutsiene ble blandet sammen.

– Denne feilen er så beklagelig at vi har valgt å stoppe boken, sier Sørheim.

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå