Kultur

De mest spilte låtene på Spotify er nesten bare menn

Menn dominerer listen over Spotifys mest strømmede låter. Bare 13 prosent av låtene er fremført helt eller delvis av kvinner.

Folk flest hører på menn når de skal høre musikk. Det viser listen til Spotify. På listen over de 100 mest strømmede låtene er det nesten bare menn.

Kun 13 prosent av låtene er fremført helt eller delvis av kvinner.

Eksperter mener at ansvaret ligger på de som jobber med musikk.

– Jeg er ikke overrasket. Menn lytter på menn, mer enn de lytter på kvinner. Kvinner lytter også på menn, fordi menn tradisjonelt sett har vært store idoler. Det sier Josephine Forsmann. Hun er trommeslager for bandet Sahara Hotnights.

Hun mener det må en endring til for å kvinner til å slippe mer til. Samtidig bør folk bli bevisste på sin egen bruk av musikk.

– Vi som lyttere sitter på makta, sier hun. Forsmann mener menn vises fram som produsenter. Mens kvinner som noen som kun hører på.

Ann Werner mener det er Spotify som har ansvaret. Hun er lektor i musikkvitenskap. Hun mener det som strømmes styres av Spotify.

– Om mannlige artister strømmes mye, så løftes de fram og da strømmes de enda mer, sier hun.

Johan Seidefors er ikke overrasket over tallet. Han er Spotifys nordiske innholdssjef. Han er ikke enig med at strømmen styres av algoritmer.

Seidefors mener at lyttingen endrer seg sakte, men sikkert. Han sier også at Spotify jobber for å få folk til å høre like mye på menn som kvinner.

Dette er ifølge SVTs liste de 12 kvinnene: Tones and I, Kyla, Halsey, Camila Cabello, Billie Eilish, Dua Lipa, Lady Gaga, Ariana Grande, Olivia Rodrigo, MØ, Daya og Sia.

---

Kort om saken

  • Folk flest hører på menn når de lytter på musikk.
  • Det viser de 100 mest strømmede låtene til Spotify.
  • Kun 13 prosent av låtene er fremført helt eller delvis av kvinnelige artister.

---

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå