Kultur

Hva kan du om historien fra TV-serien «Makta»?

TV-serien «Makta» handler om Gro Harlem Brundtland. Den lærer oss litt om historien. Men noe er også usant.

Mange ser TV-serien «Makta». Rundt 840.000 personer har sett første episode av serien som handler om Gro Harlem Brundtland. Det viser tall fra nettstedet Medier24.

Gro Harlem Brundtland var opprinnelig lege. Så ble hun statsminister i Norge. Ingen andre kvinner hadde styrt Norge før henne.

Bildet viser Gro Harlem Brundtland med ski ved Holmenkollen. Året er 1981.

TV-serien på NRK har både sannhet og løgn i seg. Det sier skaperne selv.

Brundtland har selv sett de første episodene. Hun ble lettet.

– Fordi det var ganske bra. Jeg kjente meg igjen, sier hun til NRK.

«Makta» tar oss med tilbake til 1970-tallet. En ung Brundtland jobber som lege. Hun er engasjert i saken om abort. Så får hun tilbud om å bli med i regjeringen. Brundtland blir miljøvernminister.

Slik var det også i virkeligheten. Brundtland var både lege, og så miljøvernminister. Hun engasjerte seg i saken om abort og kvinners rett til å bestemme.

Reiulf Steen er en annen viktig karakter i «Makta». I serien leder han Arbeiderpartiet. Han drikker mye alkohol i TV-serien. Han strever i kjærlighetslivet.

Steen var også leder av Ap i virkeligheten, eller formann. I 2019 kom det ei bok om Steen. Hans Olav Lahlum skrev den. Og boka tar for seg Steens misbruk av alkohol. Den handler også om angst og intriger.

I én episode drar politikerne fra Ap på en togtur. De skal lokke velgere før lokalvalget i 1979. På turen drikker de mye. Også journalister var med på festen. Statsminister Odvar Nordli blir full.

Skjedde dette i virkeligheten? Ja, det var en vill togtur. Lahlum skriver i boka si at statsministeren mistet kontrollen, ifølge avisa Dagbladet. Også Brundtland har skrevet bok der togturen blir nevnt. Hun skriver at folk var i dårlig form etter festen.

En journalist fra Dagbladet var med på turen. Hun er også med i TV-serien.

– Jeg har fått se episoden på forhånd. Det er jo ikke alt som stemmer med slik det var. Det er helt riktig at det var mye drikking på den turen, sier hun i Dagbladets artikkel. Men folk var roligere enn TV-serien viser, ifølge henne.

Også NRK skriver om hva som er sant og hva som er oppdiktet. Politikerne drakk en god del.

I TV-serien krever statsministeren at de stopper i Stange. Det er hans hjembygd. Det skjedde aldri i virkeligheten, ifølge NRK.

Gro Harlem Brundtland ble statsminister i 1981. Hun tok også over som leder i Ap dette året. Brundtland styrte Norge i flere perioder. Den første perioden var kort.

I dag er Brundtland 84 år gammel. Hun er fortsatt aktiv i politikken. Brundtland er i Oslo bystyre etter valget i høst.

– Ja, slik kan det gå! Da stiller jeg opp for Oslo Arbeiderparti, sa hun til avisa Aftenposten.

Bildet viser Gro Harlem Brundtland og Kåre Willoch.

---

Fakta: Viktige personer i «Makta»

Hvem er Gro Harlem Brundtland?

Gro Harlem Brundtland er tidligere statsminister i Norge. Hun er fra Arbeiderpartiet. Hun ledet tre ulike regjeringer fram til 1996. Brundtland er født i Bærum i 1939.

Hvem er Reiulf Steen?

Reiulf Steen var først nestleder i Arbeiderpartiet. Deretter ble han leder. Steen var aldri statsminister. Han ble født i Hurum i 1933 og døde i 2014.

Hvem er Odvar Nordli?

Odvar Nordli var statsminister i Norge i fem år. Fra 1976 til 1981. Han kom fra Stange kommune. Nordli startet karrieren som representant i kommunestyret i Stange i 1950. Han døde i 2018.

Hvem er Einar Gerhardsen?

I starten av «Makta» møter vi selveste Einar Gerhardsen. Han ledet Ap i 20 år. Fra 1945 til 1965. Gerhardsen var statsminister flere ganger etter andre verdenskrig. Gerhardsen ble født i Asker. I Norge blir han ofte kalt «landsfaderen». Han får mye av æren for at Norge ble en velferdsstat. Gerhardsen døde i 1987.

Hvem er Kåre Willoch?

Kåre Willoch ledet partiet Høyre. Han var statsminister flere ganger. Første gang høsten 1981, like etter at Brundtland hadde ledet landet. Willoch døde i 2021.

---Siste utgave

På forsiden nå