Mange griner på nesa hvis de ser et hvitt belegg på sjokoladen. De tror at smaken er blitt dårlig.
Sjokolade kan endre seg
Én av tre ser på datoen. Slik avgjør de om sjokoladen er god nok til å spise. Resten tar en smakebit, ifølge en undersøkelse. Den er gjort av Kantar for appen Too good to go.
Sjokolade kan endre form. Den kan også få et hvitt belegg. Da ser den mindre fristende ut.
Men ingen bør dømme sjokolade på utseende. Det mener sjefen for Too good to go i Sverige, Sofia Edholm.
– Lukt og smak først. Først da kan du vurdere om den er god eller ikke, sier hun.
– Smelt den om
Det hvite belegget er ikke mugg. Det kan oppstå som følge av at sjokoladen har ligget i ulike temperaturer. Den kan også ha blitt fuktig. Sjokolade trives der det er tørt og kjølig.
Belegget handler kun om hvordan sjokoladen ser ut. Det har lite å si for kvaliteten.
– Bruk sjokoladen i matlaging. Eller så kan du smelte den om til godterier, råder Edholm.
Det samme gjelder for påskeharer eller sjokoladeegg. Etter påske er det mindre stas å spise påskefigurene.
Irriterer formen? Smelt den om og lag for eksempel en herlig sjokoladesaus, lyder rådet.