Kultur
Bilde 1 av 5

Disse Oscar-filmene kan du se på kino

Det handler om alt fra musikk og kjærlighet til rasisme og sjalusi. Slik er filmene som er nominert til Oscar.

Filmprisen Oscar regnes som den viktigste i verden. Filmer med engelsk språk blir nominert. I tillegg finnes en kategori for beste film på et fremmed språk. Norge klarte ikke å bli nominert i år.

Prisene deles ut i Los Angeles i USA søndag 24. februar. Her er noen av de nominerte.

«A Star is Born»

Nominasjoner: Beste film, beste kvinnelige skuespiller (Lady Gaga), beste mannlige skuespiller (Bradley Cooper), beste mannlige birolle (Sam Elliot), beste originale sang

Filmen handler om en sanger. Hun får hjelp med karrieren av en popstjerne. Hun blir berømt. Han sliter med problemer. Historien er varm, vond og rørende, ifølge kritikerne.

Mange ventet at Lady Gaga skulle vinne Golden Globe-prisen. Det gjorde hun ikke. Kanskje blir det Oscar i stedet?

«Bohemian Rhapsody»

Nominasjoner: beste film, beste mannlige skuespiller, beste lydredigering, beste lydmiks, beste klipp,

Filmen handler om bandet Queen og sangeren Freddie Mercury. Rami Malek vant Golden Globe for rollen. Han er også nominert for denne filmen.

«Kapernaum»

Nominasjoner: beste fremmedspråklige film

Filmen handler om barn i slummen i Libanon. Den har fått strålende kritikker. Den syriske flyktningen Zain Al Rafeea har hovedrollen. Han bor i Norge.

«The Favourite»

Nominasjoner: kvinnelig skuespiller (Olivia Colman), kvinnelig birolle (Emma Stone og Rachel Weisz), regissør, originalt manus, kostymer, klipp

Handler om dronning Anne av England tidlig på 1800-tallet. Hun har en nær venninne som styrer landet. Men så kommer enda en kvinne inn på hoffet.

Denne filmen fikk til sammen ti nominasjoner. Den beskrives som en bitende og smart komedie. Olivia Colman vant Golden Globe for rollen.

«The Wife»

Nominasjoner: kvinnelig skuespiller (Glenn Close)

Filmen handler om en kone som har støttet mannen hele livet. Han er forfatter. Så vinner han Nobels litteraturpris. Men gir han kona nok ære?

Glenn Close overrasket ved å vinne Golden Globe for hovedrollen.

«Spider-Man: Into The Spider-Verse»

Nominasjoner: beste animasjonsfilm

Vi kjenner Peter Parker som Spider-Man. I denne filmen får en annen gutt superkrefter etter å ha blitt bitt av en edderkopp.

«Green Book»

Nominasjoner: beste film, beste mannlige skuespiller (Viggo Mortensen), mannlig birolle (Mahershala Ali), originalt manus, klipp

Filmen handler om vennskapet mellom en dørvakt og en svart, klassisk pianist. Dørvakten skal være livvakt for pianisten når han har konserter i sør-statene i USA på 1960-tallet. Filmen er laget etter en sann historie.

«Vice»

Nominasjoner: beste film, mannlig skuespiller, mannlig birolle (Sam Rockwell), regissør

Filmen handler om politikeren Dick Cheney. Skuespilleren Christian Bale ser helt annerledes ut i rollen. Han vant Golden Globe.

Rive-Rolf krasjer internett 

Nominasjoner: beste animasjonsfilm

Den uvanlige helten Rive-Rolf er tilbake. Rive-Rolf bor i et dataspill. I denne andre filmen må han hjelpe vennen sin Vanilje. Spillet hun bor i er ødelagt.

«If Beale Street Could Talk»

Nominasjoner: kvinnelig birolle (Regina King), original musikk

For to år siden ble «Moonlight» beste film. Denne er laget av samme regissør. Filmen handler et par som må kjempe mot rasisme.

«Roma»

Nominasjoner: beste film, kvinnelig hovedrolle (Yalitza Aparicio), kvinnelig birolle (Marina de Tavir), regi, originalt manus

Filmen «Roma» kan du se på strømmetjenesten Netflix. Den fikk hele ti nominasjoner. Filmen handler om en hushjelp i Mexico City. Den har fått strålende kritikker.

«Black Panther»

Nominasjoner: beste film, originalmusikk, beste kostymer, beste lydmiks, beste lydredigering

Denne superhelt-filmen ble en stor suksess i fjor. Ingen slik film er nominert til beste film før. Filmen fikk sju nominasjoner til sammen.

Andre nominerte fra i fjor er «De utrolige 2», «Blackkklansman», Can You Ever Forgive Me og «Isle of Dogs».

Mer fra Kultur

Siste utgave

På forsiden nå