Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

Dylan får Nobels litteraturpris

Musikeren Bob Dylan hedres for sangtekstene sine. Han får Nobels litteraturpris.

Bob Dylan er kjent for sine poetiske sangtekster. Nettopp derfor får han Nobels litteraturpris. Dylan har skapt nye poetiske uttrykk i amerikansk sangtradisjon. Det skriver Svenska Akademien i Stockholm, ifølge nyhetsbyrået NTB. Akademien deler ut Nobels litteraturpris.

Bob Dylan ble kjent i verden for sine sanger om krig og rettigheter på 1960-tallet. Og han fortsetter å utfordre. I år er Dylan 75 år.

Årets vinner har ikke skrevet en eneste bok. Han får prisen for tekster han har skrevet siden den gang.

Sara Danius leder Svenska Akademien. Hun er intervjuet på nettsiden nobelprize.org.

– Bob Dylan er en stor kunstner. Han har bidratt gjennom sine mange musikkutgivelser, sa Danius blant annet. Hun anbefaler folk å lytte til albumet «Blonde on Blonde» om de ikke kjenner Dylan godt. Det skriver avisa Aftenposten.

Han hadde ikke selv fått beskjed om prisen før den ble kjent.

Bob Dylan sluttet på skolen og flyttet til New York i USA i 1960. Allerede året etter skrev han under på en platekontrakt med Columbia Records. Mange kjente låter som «Blowin' in the Wind» ble skrevet på denne tiden.

Musikeren ble en stemme for dem som protesterte mot Vietnamkrigen. Han skrev sangene «The Freewheelin' Bob Dylan» (1963) og «The Times They Are A-Changin'». Men han likte ikke den han ble.

– Jeg vil ikke skrive for folk lenger. Jeg vil ikke være en talsmann. Fra nå av skal jeg skrive fra innsiden. Jeg er ikke del av noen bevegelse eller organisasjon, sa han i 1964.

Dylan endret seg. Slik skapte han også ny musikk.

– Dylans brøt med politikken og de som inspirerte ham først. Det frigjorde hans poetiske og musikalske geni, har musikkjournalist Mike Marqusee sagt til bladet Red Pepper.

I tiårene som fulgte fortsatte Dylan med å skape ny musikk. Noen ganger likte folk det. Andre ganger var folk mindre fornøyd.

Siden 1988 har Dylan spilt i hele verden. Fansen har kalt det «The Never Ending Tour» – turneen som aldri tar slutt.

Han har fortsatt å produsere ny musikk også. Han har laget 36 album. Det siste «Shadows in the Night» kom i fjor.

Dylans stemme har begynt å svikte noe. Han spiller også mange spesielle låter. Men en hel verden har hørt på ham fram til i dag.