Hør teksten
Dine innstillinger

Bakgrunnsfarge

Tekst-type

Tekst-størrelse

Forklar ord med symboler

Vise bilder

Som abonnent på Klar Tale får du:

Läs mer
Artikkel Side

– Ville formidle følelsene fra krigen

Nå er regissør Harald Zwart klar til å vise fram historien om Jan Baalsrud. 1. juledag har filmen «Den 12. mann» premiere.

For 60 år siden kom Arne Skouens film «Ni liv». Den ble nominert til filmprisen Oscar. Nå er det regissør Harald Zwart som skal vise fram sin versjon av historien om Jan Baalsrud.

1. juledag er storfilmen «Den 12. mann» klar til å slippes løs. Anmeldelsene er allerede klare. De går fra svært gode til dårlige.

Det er 75 år siden de dramatiske hendelsene skjedde under 2. verdenskrig. Selv sier regissøren dette til nyhetsbyrået NTB om å lage filmen i dag:

– Det har kommet nye elementer til som gjør historien mer detaljert, sier han.

Zwart er lenger unna historien i tid en det Skouen var.

– Det har vært viktig for meg å skildre en historie om modighet og frykt. Og det å risikere sitt eget liv for å redde en annens. Vi har hatt direkte kontakt med dem som faktisk opplevde krigen. Generasjoner etter oss er fjernet fra denne kontakten. Det er viktig å formidle dette videre. Ikke bare historiske fakta – men følelsene.

– Lages det karer som Max Manus, heltene fra Telemark og Jan Baalsrud i dag?

– Det er det umulig å svare på. Mennesker gjør de utroligste ting i ekstreme situasjoner. Det er ikke bare Baalsrud som var helten. Men også dem som reddet ham, sier Zwart.

Harald Zwart innrømmer at det er spennende nå rett før. Onsdag ble filmen presentert for pressen i Oslo.

– Det er alltid spennende før en filmlansering. Men alle som har jobbet på denne filmen, både foran og bak kamera har gitt alt de kunne for å fortelle den beste historien, sier regissøren til NTB.

Hva mener så anmelderne? Det ser ut til at de er litt delt. «Den 12. mann» får nesten alle typer anmeldelser.

«En forfriskende og helt ny filmfortelling», melder Framtidinord.no. De mener Zwart gjenskaper historien om Baalsrud på en overbevisende måte.

Filmpolitiet i kanalen NRK P3 er like begeistret. De mener han har «laget en barsk og billedskjønn actionfilm om en av Norges største heltebragder».

Avisa Dagens Næringslivs anmelder kaller «Den 12. mann» «fysisk action av høy klasse». Avisa skriver og at filmen er et «adrenalinkick».

Avisa VG gir filmen en firer. De mener det er «en solid, men forutsigbar film. Som ser aldeles praktfull ut».

Dagbladet går ned til en treer. Avisa mener Zwart «gjør sitt ypperste for å presse Baalsrud historie inn i en utdatert Hollywood-formel».