Mening

– Håpløst av Kulturrådet

Du og jeg skal fortelle om kulturen i Norge i en ny kampanje. Men Kulturrådet har valgt en nettside som gjør det vanskelig for folk å bidra.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Kulturrådet inviterer folk til dugnad. De vil at folk skal fortelle dem om det typiske i norsk kulturarv der de bor. Det gjelder tradisjoner, ting du sier eller gjør. Du kan ta et bilde eller laste opp en video. Ditt bidrag kan deles på www.immateriellkulturarv.no, står det i pressemeldingen. Nettsiden ble lansert i dag mandag.

Hvor mange av dere bruker ordet immateriell hver dag? Hva betyr det egentlig? I ordboka står det at immateriell betyr noe åndelig, noe du ikke kan ta på. Heller ikke kulturarv er enkelt å forstå.

– Nettstedet vil etter hvert gi en unik oversikt over den levende kulturarven i Norge i dag. Hvor det skjer og hvilken kunnskap folk har, sier rådets prosjektleder Hildegunn Bjørgen.

En av ti voksne i Norge har store lese-og skrivevansker, viser forskning. Barn eller ungdom bruker ikke ordet «immateriell». Hvordan kan Kulturrådet da nå ut til alle med dette?

Initiativet er veldig bra. Men ikke når det skal legges inn på en nettside mange ikke finner. Det er vanskelig å stave riktig. Og navnet på nettsiden har lite med norsk kulturarv å gjøre.

Kulturrådet har bommet når de ikke klarer å legge bort fagspråket på et nettsted. Hvorfor kan de ikke finne på et enkelt navn som er lett å huske?

Det skal ikke være nødvendig å bruke ordbok for å kunne fortelle om kulturen i Norge. Og jeg tviler på at ordet immateriell blir en del av det vi snakker om til vanlig. Uansett hva Kulturrådet ønsker.

PS: Vi i Klar Tale kan gjerne komme på besøk til Kulturrådet. Vi kan lære dere litt om lettlest språk og hvordan tilpasse språket til folk dere vil nå.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå