Mening

Hva betyr Giske for Ap i valget?

Arbeiderpartiet i Trøndelag vil ha Trond Giske inn i Aps ledelse igjen. Er det så smart om Ap planlegger å vinne neste valg?

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Bråket rundt politiker Trond Giske hadde stilnet en stund. Han ble anklaget for seksuell trakassering. Forholdene hadde skjedd før 2014. Arbeiderpartiet (Ap) var tydelig på at han hadde oppført seg upassende. Det skjedde i forbindelse med avsløringene rundt #metoo.

Giske måtte slutte i politiske verv. Han ble litt på utsiden av politikken. Men nå har han stor fart til viktige posisjoner i Ap. Fylkeslaget i Trøndelag Ap vil velge ham som ny leder. Da er det rett inn i sentralstyret i partiet. Det er det delte meninger om.

Kvinnene som anklaget ham, forstår ikke valget. Mange, både i og utenfor partiet, sier det er for tidlig for Giske å bli med så sentralt igjen. Eller at det ikke skulle ha skjedd i det hele tatt. Folk har meldt seg ut av Ap i protest. Det er også laget et opprop.

Det er ingen overraskelse at folk reagerer. Saken om Trond Giske handler om mer enn Giske som politiker. Den handler om hvilke reaksjoner som er nok om personer gjør noe upassende. Giske har ikke gjort noe ulovlig etter norsk lov. Men hva er greit for folket?

Ap-leder Jonas Gahr Støre bør lytte godt til reaksjonene som kommer. Han sier Ap bør oppleves som et samlet parti før valget i 2021. Da må han gjøre noe annerledes. Saken med Giske viser tvert imot at partiet er delt, og at Giske er årsaken.

Velgerne blir usikre på hvor Ap står i slike saker. Da er det ikke sikkert de vil stemme på Ap i neste stortingsvalg. Noen kan velge et annet parti i protest. Støre burde vurdere andre valg om han har tenkt å overta plassen som statsminister fra Erna Solberg i Høyre.

Mer fra Mening

Siste utgave

På forsiden nå