Klar mening

– Jeg har aldri skammet meg over å ha en hjerneskade

Da jeg gikk på barneskolen var det en voksen som sa til meg: «du må ikke si at du har CP, da tror folk du er dum».

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Jeg har CP (cerebral parese), og bruker manuell rullestol. Av og til hører jeg at CP blir brukt som et skjellsord. Det er synd. Det sier noe om hvor lite folk flest vet om diagnosen min.

Cerebral parese er navnet på skader som oppstår i hjernen før, under eller etter fødsel.

Skaden må ha oppstått før barnet fyller to år.

CP er en hjerneskade som kan gi mange ulike utslag og utfordringer. Det kommer an på hvor i hjernen skaden er. Selve skaden forandrer seg ikke gjennom livet. Vi kan derimot få økte smerter, feilstillinger i muskler og ledd og mindre energi (fatigue) når vi blir eldre.

Fordi CP-diagnosen er så bred, vil du aldri møte to personer med CP som er helt like. Det kan være en person med store fysiske funksjons-nedsettelser, eller en hvilken som helst person som går forbi deg på gata. Vi er altså like forskjellige som andre folk.

Jeg har aldri skammet meg over at jeg har en hjerneskade. Da jeg gikk på barneskolen var det en voksen som sa til meg: «du må ikke si at du har CP, for da tror folk du er dum». Det gikk veldig inn på meg. Da skjønte jeg at folk trodde at det var en sammenheng mellom å ha en hjerneskade og det å være dum. Sånn jeg så det var jeg som andre barn.

Jeg har fortsatt å være åpen om at CP er en hjerneskade. Diagnosen min er mer enn dårlig balanse og ufrivillige bevegelser i muskulaturen (spasmer). Det er mer enn skjeling og dårlig motorikk. Det er også en del utfordringer som ikke vises utenpå. Det betyr ikke at jeg er dum. Jeg og andre med CP må bare jobbe på litt andre måter. Vi må bruke litt lengre tid på å nå målene våre.

Kunnskap gjorde det lettere for meg å bli komfortabel med meg selv. Jeg lærte å akseptere diagnosen min. Når vi er åpne med hverandre og forklarer hva en funksjonsnedsettelse kan føre til, fjerner vi en del av usikkerheten andre kan føle. Da får vi mulighet til å møte og forstå hverandre på en annen måte. Det er viktig at uvitenhet og fordommer ikke får styre tankene våre.

Utrykk som: «er du helt CP, eller?» betyr egentlig ingenting. Det avslører heller hvor lite personen som sier det, vet.

Det beste du kan gjøre om du lure på noe om en funksjons-nedsettelse, er å spørre. Kanskje blir du overrasket over svaret.

Siste utgave

På forsiden nå