Klar mening

– Når du som følge av krig blir tvunget til å forandre hele livet

Det første man trenger for å lære et nytt språk i denne situasjonen, er å komme seg ut av stress. Hvis en del av familien er i daglig fare, er det ikke mulig å konsentrere seg for å lære noe.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Å lære et nytt språk når du er voksen er ikke en lett sak.

Vanligvis har du ikke lenger så fleksibel hjerne og hukommelsen er ikke lenger så god. Dessuten har en voksen person mange andre oppgaver og mye ansvar i livet sitt: Barn, familie, hus og jobb. Noe som ikke gir mye tid til språklæring.

Det vanskeligste er når du som følge av krig blir tvunget til å flytte til et annet land og forandre hele livet uten at du har planlagt.

Det første du trenger for å lære et nytt språk i denne situasjonen, er å komme deg ut av stresset.

Hvis en del av familien er i daglig fare, er det ikke mulig å konsentrere seg for å lære noe.

Hjernen blokkerer informasjon. Den første oppgaven er å komme seg ut av stress ved hjelp av psykolog eller andre metoder.

For det andre trenger du et godt system for å lære et nytt språk. Vi har bøker på hvert nivå med forskjellige temaer fra de enkleste til de vanskeligste.

Vi har nettressurs i tillegg til bøkene, med lytte-oppgaver og små prøver etter hvert kapittel.

For meg er den beste metoden å lese kapittelet, lytte samtidig og skrive ned de ukjente ordene. Så lytte til kapitlet med lukkede øyne og prøve å forstå alt og lytte og lese høyt samtidig.

Hvis du lærer noe systematisk, får du gode resultater. Det hjelper deg til å lære raskt, selv om du er voksen.

For å lære språk på den beste måte, trenger du selvfølgelig en god lærer. En som følger systemet, snakker tydelig og sakte og forklarer forståelig og interessant.

Vi er heldige for vi har veldig gode lærere, som også gir oss interessante oppgaver og lekser.

Vi lager setninger, snakker om aktuelle temaer og spiller spill. I tillegg til lekser leser lærerne interessante historier som vi etterpå svarer på spørsmål til.

Det er veldig viktig å ha stor interesse for det du ser, lytter eller leser. Det kan hjelpe deg til å lære språk på kort tid.

Når du lærer noe interessant, er det lettere å konsentrere seg og huske bedre. Derfor hjelper det mye når læreren velger interessante emner, slik som interessante fakta om livet i Norge.

For meg personlig er det viktig å skrive ned grammatikk og eksempler i læringsprosessen selv om jeg har ei bok eller en utskrift.

Slik husker jeg hvordan ord skrives og forstår temaet bedre. Så skriver jeg mye både i timen og hjemme når jeg gjør leksene mine.

Jeg kan ikke pugge ord i voksen alder. De huskes ikke på denne måten, uansett hvor mange ganger jeg gjentar dem.

Det er mer effektivt å lete etter disse ordene i aviser og lese artikler der de brukes.

Det hjelper mye å skrive setninger med ordet om temaer som er nær meg og bruke ordet på så mange ulike måter som jeg kan tenke meg.

Å tenke på språket du lærer er også til god hjelp.

Til slutt vil jeg si at det finnes en annen nødvendig ting for å lære et språk: kommunikasjon og språkpraksis.

For voksne er det ikke så lett som for barn eller unge.

Å snakke med andre, som lærer språket akkurat som deg, er effektivt på et tidspunkt, men ikke nok.

Det er vanskeligere for en voksen person å finne et miljø for kommunikasjon med andre som har norsk som morsmål.

Språkkafeer og guider fra frivillige organisasjoner hjelper med dette, men det trengs fortsatt flere arenaer for å bruke språket for naturlig kommunikasjon.

Siste utgave

På forsiden nå