Klar mening

– Bli kjent med naboene dine

Jeg kom til Norge for to år siden. Jeg ønsker å dele mine erfaringer med folk som er ny i Norge.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

For tredje gang flytter jeg hjemmefra. Usikker på om dette blir siste gang jeg gjør det. Likevel er jeg alltid trygg på at de utfordringene jeg møter, får jeg til. Jeg har mine verktøy for å overleve.

Jeg har alltid ønsket å utforske, oppdage og skape noe spesielt. Det har alltid ført til at jeg lengter etter noe. Jeg drømmer om en framtid og om hva som kunne ha vært. Har du noen gang følt på det?

Lengselen har også ført til at jeg har turt å ta risiko. Jeg har kommet meg ut av komfortsonen min. Men jeg setter pris på at den har gjort det mulig for meg å se ulike perspektiv på livet. Jeg har også lært å forstå at det er flere veier du kan ta for å nå målene dine.

Så finner jeg meg selv her i Norge, langt borte fra hjemmet mitt, og tror at fine ting vil skje med meg og familien min.

Ja, å være alene på et ukjent sted kan være skremmende. Samtidig er det akkurat når du lengter etter noe, at du klarer å finne styrke.

Min lengsel er det som holder meg i gang. Når jeg plutselig blir veldig ensom tenker jeg på disse tre frasene:

– Jeg lengter etter å ...

– Jeg lengter etter ...

– Det vil ikke være lenge før ...

Å overleve i et fremmed land krever at du kan tilpasse deg og at du har et åpent sinn. Jeg forsøker å følge de som kan dette fra før av. Ved å gjøre det har jeg møtt mange og fått et større nettverk.

Dette er mitt andre år i Norge. Og jeg slutter aldri å møte nye mennesker.

Uansett hvor du går forsøker du å finne noe eller noen som du kjenner deg igjen i. Og det bør du gjøre. Bruk de verktøyene du har til å finne folk, utvid ditt sosiale nettverk.

Du er ny i et land og må lære måten ting gjøres på. Du må holde deg oppdatert på nyheter, ulike regler og aktiviteter.

Min første uke i Norge besøkte jeg alle dagligvare-butikkene. Jeg ville finne ut hvilke varer de hadde og sammenligne prisene. Ikke bekymre deg om du kanskje ikke finner de varene du liker best, men kanskje du kan finne noen enda bedre.

Du bør lære språket. Det er ingen bedre måte å engasjere seg på, enn å lære å snakke språket. Slik at du kan snakke med de som bor rundt deg.

Flere norske byer tilbyr språkkaféer. Der kan du møte andre som også lærer seg norsk.

Bruk tid på å feire med de som bor i Norge. Jeg kom til Norge rett før 17. mai. Det er Norges nasjonaldag. Jeg dro ut i byen for å feire med nordmenn.

Utforsk den norske kulturen. Vær nysgjerrig på hva nordmenn spiser og hva deres matkultur er. Mange restauranter tilbyr mye mat fra hele verden, men jeg foretrekker de lokale tilbudene.

Bli kjent med naboene dine. Folk fra Norge er kanskje kjent for å være litt forsiktige. Men de er raske med å hilse tilbake om du hilser på dem. Og det får deg til å føle deg velkommen.

Dra ut for å utforske byen. Du kan ikke si at du hører til her om du ikke kjenner byen. Mine første uker brukte jeg mye tid på å gå lange turer om i byen.

Dette er noen tips til deg som er ny i Norge. Og hvordan du skal komme i gang med ditt nye liv.


Siste utgave

På forsiden nå