Klar mening

– Hva er det som får noen til å dømme deg bare på grunn av navnet ditt?

– Jeg bestemte meg for at jeg ikke vil endre navnet mitt, skriver Reem Alatasi.

Dette er et debattinnlegg. Meningene er skribentens egne. Din klare mening kan sendes inn her.

Jeg skulle fornye passet mitt i Syria. Da valgte de ansatte i utenriksdepartementet å skrive navnet mitt som Reem. Selv om jeg brukte Rim som navn på alle sosiale medier og andre plattformer.

Dermed ble navnet mitt Reem i hele verden etter det. Mens Rim var det jeg var kjent som da jeg var frilanser. Men også på sosiale medier.

Det gjorde egentlig ingen forskjell for meg. Helt til jeg kom til Norge. Da opplevde jeg at mange byttet navn på grunn av ulik behandling. Som ved utleie eller når de søker på jobber.

Hva er det som får noen til å dømme deg bare på grunn av navnet ditt?

Er det fordi du kommer fra et annet land, samfunn og kulturell bakgrunn?

Hva får mennesker til å bestemme om du er god nok, eller ikke, basert på navnet ditt?

I Verdal opplevde jeg ikke det samme som da jeg flyttet til Oslo. Spesielt da jeg skulle flytte fra studentbolig og leie en privat leilighet.

Jeg sendte søknader til over 40 personer. Men jeg fikk kanskje bare 10 svar. Noen kalte meg inn til visning uten å virke interessert i å leie ut til meg. De forsto meg ikke. De visste ikke hvem jeg var eller hva jeg drev med.

Til slutt fant jeg en leilighet å leie. Men det skjedde igjen da jeg skulle adoptere en kattunge.

Flere var veldig nølende med å svare. Ingen virket å forstå at jeg var den perfekte personen til å adoptere katten deres.

Er det navnet mitt som får dem til å tro at jeg vil mishandle kjæledyrene deres? Jeg synes ikke det. Det er bare deres forhånds-oppfatninger om andre.

Jeg har vokst opp med kjæledyr og har passet på dem hele livet mitt. Og jeg unngår å kjøpe fra bedrifter som driver med dyretesting.

Men igjen står fordømmelse i veien når du har et annerledes navn. Derfor bestemte jeg meg for at jeg ikke vil endre navnet mitt. Og jeg vil ikke at navnet mitt skal representere meg. Men at jeg skal representere navnet mitt.

Jeg husker en gang jeg ble henvist til sykehus for en undersøkelse. Da legen så navnet mitt etter å ha søkt på personnummeret mitt, behandlet han meg helt annerledes når han fant ut at jeg var den samme personen som skrev i avisa. Hva fikk ham til å endre seg?

Jeg kan si at jeg er heldig som har brukt navnet mitt godt i Norge. Når jeg søker på navnet mitt, finner jeg flere resultater, flere kommentarer. Og de som leser artiklene mine, lærer å kjenne Reem bedre, men ikke Rim.

I dag fortsetter jeg å bruke Rim på sosiale medier. Selv om jeg er den samme personen, blir jeg oppfattet forskjellig av mange. Men uansett er jeg fornøyd med navnet mitt. Selv om det er mange som trakasserer andre på grunn av navnet deres, er det også mange som er interessert i å lytte til dem, bli bedre kjent med dem og dele livet sammen med dem.

Uansett hvor vi kommer fra. Vi har alle en tendens til å dømme andre basert på deres bakgrunn. Men det er viktig at vi alle lærer å være mer åpne. Vi må akseptere alle de forskjellige. Vi må respektere andre, selv om vi er uenige med dem.

Menneskelighet er menneskelighet. Alle fortjener lik behandling. Så jeg takker de som har et stort hjerte. De som deler kjærlighet med alle uten å tenke på hva som er forskjellig mellom dem og oss.Mer fra Klar mening

Siste utgave

På forsiden nå