Leder

Forståelig strøm-opprør

Alle sliter med at strømmen koster så mye. Men for noen er det ekstra ille.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

Vi slukker lysene, slår ned varmen og vasker klær når det lønner seg mest. Prisen på strøm påvirker livene til vanlige folk. Men næringslivet har færre valg. Folk protesterer mot de høye strømprisene. Det oppleves som et stort problem.

Regjeringen hjelper med strømstøtte. Fredag ble en ny ordning for bedriftene kjent. Men den er ikke treffsikker nok. Både små og svært store bedrifter får ikke brukt strømstøtten. Årsaken er blant annet hvordan støtten regnes.

Det kan få følger for det norske samfunnet. Store industri-bedrifter kan for eksempel bli flyttet til andre land. Der er det billigere å produsere varer. Mindre bedrifter kan komme til å stenge. Da må vi klare oss uten lokale pølser fra slakteren eller restauranten i nabolaget.

Samtidig går mange uføre og andre på trygd glipp av strømstøtten. Årsaken er at den er koblet til bostøtte. Og den har flere mistet rett til fordi de får litt mer utbetalt i trygd. Reglene i Nav henger ikke sammen med politiske beslutninger. Sånn kan det ikke være.

Støtten for strøm burde uten tvil vært bedre. Den burde truffet flere. Og det er forståelig at folk reagerer. Samtidig er det et spørsmål om hvor mye staten Norge kan sponse. Vanlige folk og bedrifter må også betale sin andel i en krise. Og den krisen er akkurat nå.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå