Leder

Møtet med dem som kjemper

Ukrainske journalister har det tøft med å dekke alt av nyheter fra krigen. Jobben de gjør er uvurderlig.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

«Folk ringer til avisa. De lurer på hvorfor folk har lys på den ene siden av veien. Men de har ikke», skriver Lesaya Lazorenko på Facebook.

Hun er redaktør i avisa Pryvatna Hazeta i Kremenchuk i Ukraina. I forrige uke var hun og flere andre medieledere i Ukraina i Norge. Det de fortalte, gjorde et sterkt inntrykk.

Journalister og redaktører i Ukraina har et ekstremt viktig oppdrag. De skal gi informasjon til folk som bor der. De slåss med pennen som våpen. Samtidig vil de formidle til verden hva som skjer i krigen i hjemlandet.

Vi fikk se bilder av godt kledde barn i bomberom. Av journalister som lager strøm på en sykkel for å lade mobiltelefonen. Fra begravelsen til en ung kvinne. Hun ble drept da en russisk bombe traff et kjøpesenter.

– Vi har håp. Vi er sterke. Vi fortsetter å kjempe, sa Lazorenko.

Hennes kollega viser fram et bilde av en katt. Den strekker seg mot varmen og lyset fra en vedovn. Også kjæledyra fryser i Ukraina.

Redaktører og journalister gjør en uvurderlig innsats i Ukraina. De trenger all støtten de kan få. For kampen om sannheten er også en del av krigen.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå