Leder

Derfor viser vi bildene fra demonstrasjonen

67 dager tok det før fotograf Hazhir Shariati fikk bildene igjen fra politiet. De burde blitt kjent med en gang.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for hva avisen mener.

I dag (torsdag) publiserer Klar Tale sterke bilder fra en demonstrasjon. Det er mer enn to måneder siden folk samlet seg utenfor den iranske ambassaden i Oslo. Den fredelige demonstrasjonen ble til kaos. Et teppe av tåregass lå over Frogner i lang tid etterpå.

Bildene Hazhir Shariati har fanget med kamera, er unike. Det er sjelden vi har slike demonstrasjoner i Norge. Og det er sjelden fotografer kommer så tett på. Dermed ser vi også mye tydeligere hva som skjer.

Men det reiser også flere spørsmål for oss som redaksjon.

Hvorfor skal vi publisere disse bildene? Og hvorfor gjør vi det så lenge etter?

Vi mener at nyhetsverdien av disse bildene er stor. De har også en stor journalistisk verdi. Bildene viser klart hvor raskt en rolig situasjon kan endre seg til det helt motsatte. Og hva som skjer da.

På bildene ser vi tydelig hvordan demonstrantene opptrer og hva politiet gjør. Bilder som disse er sjeldne i Norge. De dokumenterer også hvilket rom ytringsfriheten har her i landet. Og hvilke virkemidler politiet bruker for å beskytte dem de skal beskytte. I dette tilfellet den iranske ambassaden.

Fotograf Shariati kommer tett på demonstrantene med kameraet sitt. Sjeldent tett, vil noen si. Vi har valgt bort noen bilder vi mente ble for problematiske å vise, blant annet etter kontakt med noen av demonstrantene. Men vi mener bildene vi publiserer, dekker bredt det som skjedde underveis.

Redaksjonen har også sett alle bildene Shariati tok. Det var i tidsperioden fra demonstrasjonen startet, til han selv ble fraktet bort av politiet. Dermed vet vi også sammenhengen, og hva som skjer før og etter hvert enkelt bilde.

Politiet tok fotografens minnekort etter demonstrasjonen. De burde gitt det tilbake med én gang, slik også Redaktørforeningen ba om. Da ville de blitt publisert mye raskere. Og folk ville kunne dannet seg et eget bilde av hva som skjedde. Andre fotografer var også der. Men de viser fram hendelsen på en annen måte.

Det er mer enn to måneder siden demonstrasjonen. Men Klar Tale mener fortsatt at bildene bør vises. Gjennom sin kamera-linse har Shariati fanget noe unikt. Situasjonen som kan oppstå når en gruppe står for noe sammen. Og hvordan det blir håndtert av politiet, her i fredelige Norge. Det må folk få se.

Mer fra Leder

Siste utgave

På forsiden nå